3 rețete din frunze verzi ale legumelor rădăcinoase

/ Vizionări: 3910

ботва

 

În cartea "Utilizarea frunzelor verzi ale plantelor de grădină", publicată în 1942, sunt prezentate 130 de retețe în care se folosesc frunzele verzi ale legumelor rădăcinoase.

Astăzi aceste frunze aproape că au dispărut din dieta umană. Chiar o astfel de verdeață valoroasă și hrănitoare, cum ar fi cea a sfeclei, este aruncată, sau în cel mai bun caz - folosită pentru hrana animalelor.

Frunzele verzi ale legumelor rădăcinoase sunt bogate în vitamine A și C. De exemplu, frunzele de ridiche în stare proaspătă conțin 200 de mg de vitamina C la 100 g. Utilizate crude în salate, acestea au o mare valoare terapeutică.

Salată din frunze verzi de sfeclă

Ingrediente:

500 g de frunze și tulpini de sfeclă

1 lingură de ulei de in

1 linguriță de semințe de muștar

1 ceapă

2 căței de usturoi,

2-3 linguri de miez de nucă mărunțit

sare după gust

Spălați frunzele și tocați-le mărunt. Puneți în tigaie o lingură de ulei de in și semințele de muștar, prăjiți-le timp de 10-30 de secunde. Apoi adăugați ceapa și prăjiși-o la foc mediu aproximativ 3-4 minute. După aceasta adaugați usturoiul tocat și amestecați timp de 30 secunde. Adaugați vârfurile și ținețile pe foc 5-7 minute, pana cand se vor înmuia. Sărați după gust și presurațile cu nuci.

Salată cu frunze de ridiche

Ingrediente:

200 g de vârfuri de ridiche

200 g de păstări

3 sau 4 ridichi, tăiate subțire

100 g de frunze de busuioc

1 lingură de ulei de in

un vârf de cuțit de muștar uscat

sare și piper după gust

Parmezan la gust

Păstările și frunzele se țin în apă clocotită aproximativ 4 minute. Apoi scurgețile și clătițile cu apă rece. Se adaugă restul ingredientelor, se amestecă si se presoară cu parmezan.

Vârfurile de ridichi sunt bogate în: vitaminele C, B1, B2, PP, potasiu, calciu, fosfor, fier, magneziu. Au un gust picant, delicat, frumos. Frunzele de ridiche conțin vitamina C mai mult decât în rădăcină. Stimulează metabolismul.

Pesto din vârfuri de morcov

Ingrediente:

2 căni de vârfuri de morcov

3 căței de usturoi

¼ cană de nuci de pin

sare

4 linguri de ulei de măsline sau de in

Frunzele, nucii de pin și usturoiul se marunțesc într-un mixer și se presară cu sare. Apoi se adaugă uleiul și se amestecă.

Pentru a elimina amărăciunea vârfurilor verzi acestea se toarnă deasupra cu apă clocotită.

ботва

ботва

ботва

ботва

 

Sursa: rodovid.me