A fost descoperită cea mai mică planetă — Kepler 37b

/ Vizionări: 4594

Открыта самая маленькая мини-земля

 

Astronomii au descoperit cea mai mică planetă identificată pînă acum, situată în afara sistemului nostru solar, de dimensiuni puţin mai mari decît ale satelitului Pămîntului, Luna, şi ceva mai mici decît ale planetei Mercur, a anunţat NASA, potrivit Associated Press.

 

Copacii cei mai spinoşi pe Planetă (Foto)
Copacii cei mai spinoşi pe Planetă (Foto)

Căutătorii de forme de viaţă în univers vor trebui să caute însă în altă parte, pentru că noua exoplanetă, botezată Kepler 37b, orbitează prea aproape de propriul soare pentru a putea susţine viaţa. Temperatura la suprafaţa sa este estimată la 371 grade Celsius. Planeta nu are atmosferă şi nici apă la suprafaţa sa acoperită de roci.

"Această nouă descoperire ridică posibilitatea ca Universul să fie practic plin de planete, ca jeleurile într-un borcan, cu planete chiar mai mici decît Pămîntul", a declarat astronomul Geoff Marcy, de la Universitatea Berkeley, California, unul dintre iniţiatorii căutării de planete, dar care nu a participat la descoperirea Kepler 37b.

Prima descoperire a unei planete în afara sistemului nostru solar a avut loc în urmă cu aproape două decenii. De atunci, aceste descoperiri au explodat, accelerate de lansarea telescopului Kepler al NASA, în 2009, în căutarea unei planete gemene a Terrei. Pînă acum au fost găsite 861 de exoplanete, însă doar de puţină vreme astronomii pot identifica astfel de corpuri cereşti de dimensiuni similare Pămîntului sau chiar mai mici.

Kepler-37b se află la o distanţă de 210 ani lumină, în constelaţia Lira, îşi încheie mişcarea de revoluţie în numai 13 zile, şi este una dintre cele trei planete cunoscute în acel sistem solar.

 

 

Sursa: noi.md