ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

A fost dovedită utilitatea economică a restaurării ecologice a ecosistemelor



A fost dovedită utilitatea economică a  restaurării ecologice a  ecosistemelor

 

 

Cercetările, ale căror rezultate au fost recent publicate în Jurnalul Oficial al Academiei de Ştiinţe din SUA „Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS) au demonstrat încă o dată că costurile pentru restaurarea ecologică, ca răspuns la degradarea mediului înconjurător, sunt destul de justificate.

Studiile au fost efectuate pe exemplul  pădurilor uscate din America Latină, unde oamenii de ştiinţă au încercat să determine eficienţa economică a metodelor de reconstruire ecologică, în acest caz, de împădurire şi reîmpădurire. Pentru a face acest lucru, ei au folosit o abordare nouă, bazată pe evaluarea monetară a efectului economic general al pădurilor. Membrii expediţiei, conduse de către profesorul Adrian Newton din Bournemouth University (Marea Britanie), au devenit ecologişti din Marea Britanie, Mexic, Chile şi Argentina.

Pentru recursul proceselor de degradare a mediului înconjurător, anual se cheltuie miliarde de dolari. Cu toate acestea, până în prezent oamenii de ştiinţă încă nu au putut furniza dovezi clare de eficacitate  economică a acestor intervenţii. Cel mai acut, problema de degradare a mediului înconjurător, stă în regiunile aride şi semi-aride, care ocupă, aproape 30% din suprafaţa Pământului şi jumătate din ţările în curs de dezvoltare.

În ciuda condiţiilor naturale nefavorabile, zonele secetoase joacă un rol vital în conservarea biodiversităţii, fiind sursa multor culturi agricole şi  a altor specii de plante, importante din punct de vedere economic. Singurul mijloc de trai al locuitorilor regiunilor aride sunt adesea resursele forestiere. În special, locuitorii sunt foarte dependenţi de disponibilitatea lemnului şi a furajelor. Cu toate acestea, în multe zone aride pădurile resimt efectele ecologice negative ale activităţilor de exploatare a terenurilor. Acest lucru poate fi exprimat în extinderea păşunilor pentru animale, utilizarea excesivă a terenurilor (în special, sunt tăiate copaci pentru lemn de foc), transformarea suprafeţelor în terenuri arabile şi creşterea rapidă a localităţilor urbane. Toate aceste procese au condus la degradarea ecosistemelor în zonele secetoase, fapt care a afectat, în mod negativ, biodiversitatea, fertilitatea solurilor, disponibilitatea apei, şi, desigur, condiţii de viaţă ale locuitorilor.

 

A fost dovedită utilitatea economică a restaurării ecologice a ecosistemelor

 

Savanţii au încercat să evalueze beneficiile disponibilităţii pădurilor pentru oameni, inclusiv efectele sechestrării carbonului, disponibilitatea lemnului, a produselor nelemnoase (cum ar fi medicamente şi mierea) şi a turismului. Au fost calculate şi costurile de restaurare forestieră, inclusiv pierderea produselor animaliere, costul gardurilor, protecţia împotriva incendiilor şi împădurirea".

S-a dovedit că reconstrucţia ecologică a pădurilor uscate, cu un grad considerabil de probabilitate, va fi eficientă din punct de vedere economic la utilizarea metodei "pasive", care presupune procesul natural de regenerare a pădurilor. Metodele "active" de recuperare (inclusiv plantarea artificială a copacilor) sunt mai puţin susceptibile de a fi rentabile. Acest lucru se datorează, în primul rând, costului ridicat al cultivării copacilor noi. Cu toate acestea, trebuie notat faptul că în fiecare dintre peisaje studiate au fost unele zone unde ar fi efectivă şi o astfel de abordare.

 

A fost dovedită utilitatea economică a restaurării ecologice a ecosistemelor

 

Profesorul Adrian Newton, coordonatorul-şef al proiectului ştiinţific a declarat că, în zonele aride, unde este cea mai mare nevoie de investiţii în restaurarea ecologică, acest fapt ar putea duce la o creştere a profitului net pentru localnici. „Sper că studiul nostru va încuraja persoanele influente să sprijine încercări de a restabili mediul înconjurător”, - a spus în încheiere, Newton.

 

 

Sursa cu link pe www.sciencedaily.com

ABONAȚI-VĂ
Luni, 03 ianuarie 2011 17:27
Vizualizări: 3344

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
90
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
66
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
128
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
102