A fost realizat primul lot de hîrtie din frunze căzute, după tehnologia unui student ucrainean

/ Vizionări: 302

În Jitomir, a fost creat primul lot de hîrtie obținută din frunze căzute după tehnologia dezvoltată de studentul ucrainean Valentin Frecica – el a creat-o încă pe cînd era elev.

Pentru invenția sa, Valentin a primit Marele Premiu la Olimpiada Ecologică Internațională din Kenya, atunci el era încă elev în clasa a 11-a. Primele exemplare de hîrtie au fost obținute prin experimente în condiții de casă. Proiectul a fost deja prezentat la conferințe și concursuri în SUA, Franța, Serbia, Slovacia, Polonia, Germania, Coreea și China.

În Jitomir, din frunze căzute și maculatură, cu un rapoart de 50 la 50 au fost confecționate ambalaje pentru ouă, paie pentu băuturi, capace pentru pahare și hîrtie craft.

Pentru început, frunzele mărunțite și curățate sînt fierte în cuve uriașe, apoi masa rezultată se deplasează pe conveier, pierde umiditatea, se întinde și devine hîrtie netedă sau capătă forma necesară în atelierul de alături, unde sînt produse ambalaje ecologice pentru produse. După utilizare hîrtia poate fi reciclată.