Accesul la electricitate – o problema pentru o buna parte din populatia lumii

/ Vizionări: 6126

Am gasit un studiu interesant ce ne spune cateva lucruri despre consumul de energie electrica la nivel global si accesul pe care il au anumite parti ale populatiei globului la curentul electric modern.

Доступ к электроэнергии остается проблемой для значительной части населения мира

Prima poza (cea de mai sus) este o harta a globului ce ne arata raportul de energie electrica consumata per cap de locuitor. Coraborand poza cu datele de aici , observam ca tarile cu raporturile cele mai mari de consum/locuitor sunt cele nordice si cele foarte dezvoltate (Islanda, Norwegia, Finlanda, Canada, Suedia), carora li se alatura SUA, Kuweit sau Qatar. Logic de altfel: in tarile nordice energia electrica sa foloseste pentru producerea de caldura, in cele bogate din golf pentru aer conditionat (probabil) iar in SUA… pentru orice :) .

Se observa consumul extrem de redus in tarile lumii a treia din Africa si sudul Asiei. Acest lucru este in deplina concordanta cu urmatoarea poza, care ne arata care sunt tarile unde se foloseste inca foarte mult energia produsa din biomasa (lemn si alte materiale de genul acestuia). Datele din ambele tabele dateaza din ani 2003-2004 .

Доступ к электроэнергии остается проблемой для значительной части населения мира

Uitandu-ne insa pe poza urmatoare, vom realiza ca acest lucru se va schimba in viitorul apropiat, reteaua electrica moderna urmand sa se extinda si in regiunile unde ea lipseste.

Доступ к электроэнергии остается проблемой для значительной части населения мира

Cu toate acestea, vor mai dura probabil sute de ani pana cand sutele de milioane de locuitori ai Asiei de Sud si ai Africii vor putea avea acces cu usurinta la curent electric. Iar cum in aceste zone traiesc undeva intra 1.5 si 2 miliarde de oameni, se pare ca electricitatea este pentru o parte mare a populatiei doar un vis. Si va fi mult timp de acum incolo…

 

Sursa: energeia.ro