Acest oraș unic a fost proiectat cu respectarea tuturor necesităților umane!

/ Vizionări: 974

Acest oraș unic a fost proiectat cu respectarea tuturor necesităților umane!

Village Homes este un exemplu perfect al unui oraș-grădină, proiectat pe principiile designului din permacultură.

Cele mai multe orașe sînt proiectate fără a ține cont de necesitățile oamenilor. Or, resursele – apa, solul, plantele și alimentele pot fi o parte a așezărilor urbane. O asemenea abordare este realizată în Village Homes – un sat ecologic, amplasat în unul dintre cartierele orașului Davis, California.

O apărătoare neobișnuită a copacilor, la straja istoriei ”verzi” a capitalei
O apărătoare neobișnuită a copacilor, la straja istoriei ”verzi” a capitalei

•Casele de locuit în Village Homes sînt construite cu rîndurile de la este spre vest, destul de aproape una de alta, și sînt amplasate pe dealuri. Între rîndurile de case sînt construite șanțuri, prin care se scurge apa de pe acoperișuri, cărări și drumuri. Solul de lîngă șanțuri se umple de apă, ceea ce a permis creșterea copacilor și a deferitelor plante – fără nevoia de irigare suplimentare în climatul uscat (aici cad doar 450 mm de precipitații pe an).

• În Village Homes sînt multe zone verzi, plantate cu copaci fructiferi, arbuști, liane, flori (rodii, piersici, citrice, pruni, vișini, smochine, duzi, viță-de-vie). Locuitorii se odihnesc în aceste zone și consumă fructele ce cresc acolo. O parte din roadă este comercializată în piață, iar banii cîștigați sînt folosiți la întreținerea livezilor.

• De regulă, orașele cheltuiesc foarte multe mijloace pentru amenajarea și întreținerea canalizării pluviale, ce scoate apele pluviale din oraș, iar la Village Homes apa este acumulată pentru alimentarea plantelor și suplinirea rezervoarelor,

Viitorul oraş verde mai trebuie să aştepte
Viitorul oraş verde mai trebuie să aştepte

Village Homes a devenit un raion minunat pentru familiile cu copii. Aici nu există circulație rutieră, copiii se pot plimba și juca în copaci și arbuști, cunoaște natura și forma grupuri de interese.

• Majoritatea caselor au fost construite cu folosirea tehnologiilor energoeficiente. De exemplu, lîngă casă se face o anexă din sticlă, prin care iarna în casă pătrund multe raze solare, ce încălzesc rezervoarele din oțel, umplute cu apă. Noaptea aceste rezervoare emană căldură. Iar vara, ferestrele dinspre sud sînt acoperite de vegetație, ce ajută la răcorirea încăperilor.

• Village Homes cu vegetația lui se deosebește foarte mult de celelalte cartiere ale orașului – cu case în spațiul deschis, ronduri, bazine, ce consumă o cantitate mare de energie.

 

 


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.