Acoperirea non-stick de pe vase poate provoca diabet zaharat

/ Vizionări: 3514

Антипригарное покрытие на посуде может вызывать диабетOamenii de știință de la Universitatea suedeză din Uppsala au constatat anterior ca pesticidele și alte toxine pot contribui la apariția diabetului zaharat. Acum, ei susțin că diabetul poate fi provocat de acoperirea non-stick de pe veselă, care conține niveluri ridicate de compuși perfluorați. Datele studiului au fost publicate în Free Press Journal.

După o verificare atentă a concentrației a 7 compuși perfluorați în grupul de pacienți, format dintr-o mie de bărbați și femei cu vîrsta de 70 de ani, 114 participanți au fost diagnosticați cu diabet zaharat. În sîngele tuturor pacienților s-a depistat o concentrație înaltă de compuși perfluorați. Dar o relație deosebit de evidentă s-a constatat între diabet și acidul perfluorooctanoic(PFNA). Acest fapt le-a permis oamenilor de știință suedezi să stabilească legătura între anumite substanțe chimice și dezvoltarea de tulburari metabolice cronice.

De notat, compușii perfluorați - sînt compuși organici toxici în care atomii de hidrogen sînt înlocuiți cu atomi de fluor. Aplicarea lor este foarte largă: spumă pentru stingerea incendiilor, materiale impermeabile și, desigur, acoperirea non-stick, care protejează vasele de gătit.