Acum 13.000 de ani, Pămîntul a fost lovit de o cometă

/ Vizionări: 3316

Acum 13.000 de ani, Pămîntul a fost lovit de o cometă 

 

Controversata teorie conform căreia, în perioada Dryasului Recent, o cometă sau un asteroid a lovit Pămîntul, este susţinută de noi dovezi, transmite Live Science.

Spre Pămînt se îndreaptă cometa Lemmon, care emană gaze toxice
Spre Pămînt se îndreaptă cometa Lemmon, care emană gaze toxice

 

Susţinătorii teoriei afirmă că, acum 13.000 de ani, un corp ceresc a pătruns în atmosfera planetei noastre, determinînd apariţia unei perioade dominate de temperaturi foarte scăzute, numită Dryas Recent.

Deşi teoria a fost lansată în 2007, acum oamenii de ştiinţă au găsit, în lacul Cuitzeo din Mexic, un loc care prezintă semnele unui asemenea impact. Aici au fost observate formaţiuni de roci topite numite sferule şi diamante microscopice care s-ar fi putut forma doar la temperaturi extrem de ridicate. De-a lungul timpului, situri semănătoare au mai fost găsite în SUA, Canada, Rusia, Siria şi în cîteva locuri din Europa. În toate locaţiile, dovezile au fost păstrate sub un strat de rocă ce a început să se depună acum 12.900 de ani.

Acum 12.900 de ani, cînd se presupune că a avut loc evenimentul, pe Pămînt tocmai începea o glaciaţiune. Dovezile indică faptul că, în urma acestui eveniment climatic, multe animale de dimensiuni mari, precum mamuţii şi felinele cu colţii-pumnal nu au supravieţuit. Unii oameni de ştiinţă susţin şi faptul că, la sfîrşitul glaciaţiunii, s-a observat un declin al populaţiei umane în America de Nord. Deşi cercetătorii nu pretind că impactul unei comete ar fi putut produce schimbările climatice din acea perioadă, ei spun că, în mod cert, evenimenul a avut un impact major asupra planetei noastre.

 

 

Sursa: moldovenii.md