Ați cumpărat deja cadourile de Crăciun? Iată cum le puteți împacheta într-un mod sustenabil

/ Vizionări: 2212

Чистый подарок: 4 варианта экологичной упаковки

Știați că hârtia de împachetat cadouri ajunge, de cele mai multe ori, la gropile de gunoi? Aceasta este fie vopsită sau lăcuită, conține sclipici sau alte elemente din plastic, care o fac ne-reciclabilă. Există însă și metode alternative pentru ambalarea cadourilor.

De Crăciun, fiecare gospodărie produce în medie cu 5 saci mai mult gunoi decât în mod normal. Pe lângă resturile alimentare și zecile de ambalaje ale produselor cumpărate, la fiecare final de an, își găsesc sfârșitul în gropile de gunoi și sute de metri pătrați de hârtie pentru ambalat cadouri.

Un nou proiect social creează un sistem de comercializare a deșeurilor de plastic în India
Un nou proiect social creează un sistem de comercializare a deșeurilor de plastic în India

Am putea crede că aceasta poate fi colectată separat și reciclată. Însă, de cele mai multe ori, este vopsită sau lacuită și conține elemente suplimentare precum sclipici, forme din plastic sau bandă adezivă. Așadar, este foarte greu, nerentabil sau imposibil de reciclat. Și, ceea ce este și mai grav, este că poate contamina și altă hârtie, prin transferul de materiale non-reciclabile.

O echipă de cercetători de la Universitatea Trent din Nottingham (UK) militează pentru „un Crăciun neambalat” și propun câteva alternative la metodele clasice de ambalare.

În primul rând, ei menționează că plasele de cadouri, deși par mai greu de reciclat, au un impact mai mic asupra mediului decât hârtia tradițională, întrucât acestea pot fi refolosite. Însă, alegerea unei hârtii reciclate sau a unor pagini de ziare sau de reviste vechi este cu siguranță o alternativă și mai sutenabilă.

În orice caz, pentru a putea fi reciclată, hârtia ar trebui să conțină cât mai puțină bandă adezivă. De aceea, pentru împachetarea cadoului, se recomandă folosirea unei sfori sau a unei panglici din material textil, reutilizabil.

De asemenea, în loc de hârtie, se pot folosi și materiale textile. Un pulover vechi poate fi oricând transformat în săculețe pentru cadouri.

În final, ca decorațiune, puteți înlocui fundele din plastic cu elemente naturale, precum conuri sau crenguțe de brad.

Sursa: green-report.ro