ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Alimentarea casei cu apă




Persoanele care au decis să se mute într-o casă de țară cu şedere permanentă, au nevoie de acelaşi confort de care au dispus într-un apartament urban. Un rol important în acest sens îl joacă alimentarea cu apă, deoarece apa este necesară atât pentru scopuri casnice obișnuite - gătit, spălarea vaselor, duș, etc., cît și pentru funcţionarea altor sisteme importante în casa: încălzire și canalizare.

Alimentarea cu apă a casei de ţară  ar trebui să înceapă cu determinarea, cât de multă apă consumaţi. O familie din patru persoane utilizează în medie 1-200 de litri de apă pe zi. Acest lucru este valabil pentru uzul intern, așa că, dacă intenţionaţi să plantaţi paturi de flori sau să creşteţi legume, sau să înotaţi în cada de baie, etc., consumul de apă va crește. De asemenea, este de dorit să alcătuiţi un plan, care va determina comunicaţiile inginereşti principale și instalaţia sistemului de canalizare, de exemplu, să știţi cum să porniţi întregul proces. În general, ar trebui să aveţi o schemă de pompare a apei în casă şi de scurgere în sistemul de canalizare.

În zona de construcții suburbane  sau de gradină, deseori lipseşte sistemul centralizat de alimentare cu apă, astfel  aveți nevoie de o sursă de apă proprie.

Un sistem autonom de alimentare cu apă include: sursa de apă, pompa de ridicare a apei, rezervor de combustibil, sistem de filtrare, conducte, sistem de canalizare.

Ca sursă de apă puteţi folosi o sondă. Avantajul ei absolut - este ieftină.

Forajul la adâncimea unei sonde va fi cea mai bună şi cea mai potrivită sursă de apă pentru o fîntînă arteziană. Ea, împreună cu echipamentul de automatizare, va permite persoanelor care locuiesc în mijlocul grădinii, la țară, în cabană, să se bucure de toate beneficiile civilizației, fără a se limita în utilizarea mașinii de spălat vase, maşinii de spălat, sistemului automat de irigare,  puteți construi chiar și o piscină.

Pentru a utiliza apa pe tot parcursul anului, trebuie să  înstalaţi un cheson - o structură de metal care va proteja apa dvs de  persoanele străine, resturi de gunoi și de murdărie care pătrund în apele de suprafață şi va oferi o izolație suplimentară (cheson –construcţie specială în formă de cutie – trad.). Din cheson, apa prin conductă intra in casă, în care trebuie să fie instalat un rezervor pentru a facilita funcţionarea pompei, care creează o presiune constantă în sistemul de alimentare cu apă a casei.

La construcția sistemului de canalizare se instalează un sistem autonom de canalizare - o fosă septică (rezervor etanş subteran în care se colectează apele menajere produse în gospodărie şi care elimină în bună măsură materiile poluante concentrare în apele uzate şi asigură reţinerea materiilor solide şi a deşeurilor plutitoare – trad.). Fosa reprezintă un dispozitiv local, compact şi sigur, destinat tratării apelor.

 


Fîntînă sau sondă?

Care sursă de apă e mai optimă, puteţi decide prin compararea avantajelor și dezavantajelor fântânii arteziene şi sondei:

 

Alimentarea casei cu apă

Alimentarea casei cu apă

 

1. Preţul de cost și munca anevoioasă la construirea unei fîntîni sunt, desigur, mai mici decît forarea unei sonde. În plus, pentru forarea unei sonde la adâncimi mari este necesar să obţineţi o autorizaţie din partea autorităților locale pentru efectuarea astfel de lucrări.

2. În contrast cu fântânile şi sondele de mică adâncime, forajele la o adâncime de 40-200 m pot fi săpate aproape oriunde în zonă, inclusiv sub fundaţia casei. Toate lucrările necesare de foraj se fac înainte de a construi planşeuri peste subsol. Locul pentru a săpa o fântână se alege în funcție  de nivelul apelor subterane, totodată este necesar să găsiţi un teren care ar fi suficient de depărtat de sursele de poluare: unităţi de canalizare, încăperi pentru bovine, băi, etc.

3. Apele arteziene, în comparație cu cele subterane, sunt mai curate şi nu necesită tratament. La utilizarea apelor din fântâni și sonde de mică adâncime pentru necesităţi alimentare, apa este curățată cu grijă, cu ajutorul diferitor filtre.

4. Sonda adâncă, amplasată sub casă, poate fi utilizată în timpul iernii. Un alt lucru este fântâna; pentru ca apa pompată din ea să nu îngheţe, este necesar să izolaţi pereții fântânii, cu polistiren sau penoizol (o nouă generaţie a spumei de umplere – trad.).

5. Termenul de exploatare a unei fântâni arteziene (cu condiţia efectuării lucrărilor de foraj adecvate), chiar și la utilizarea intensă, este foarte mare - mai mult de 100 de ani. Și pentru ca fântâna  să servească cât mai mult timp, ea trebuie să fie curățată periodic și monitorizată în sensul gradului de puritate a apei în ea. În plus, în timpul verii secetoase, nivelul apei în fântână poate scădea foarte mult, ceea ce înseamnă că alimentarea deplină cu apă de fântână nu va fi posibilă.
Pentru a organiza fluxul de apă din sursă în casă trebuie să trageţi un apeduct, adică să instalaţi conducte care unesc toate robinetele şi aparatele, să instalaţi în mansardă un rezervor izolat de stocare al apei, o coloană de încălzire a apei, etc. Dacă conductele de apă pe un segment sunt instalate la o adâncime mai mică de 1-2m (adâncimea înghețării solului în timpul iernii), acestea trebuie să fie, de asemenea, izolate.

Același lucru se aplică la o sondă dacă ea se află în afara casei, în jurul ei se sapă o groapă de mică adâncime (cheson) cu un capac etanș izolat, în care este instalată pompa.

Determinând  sursa de alimentare cu apă şi construind  o structură de captare a apei, puteți trece la următoarea etapa de organizare a sistemului propriu de alimentare cu apă – selectarea pompei.

Pentru a extrage apa din fântâni este folosită o pompă submersibilă auto-aspiratoare, din sonde - pompa de sondă. Poate fi, de asemenea, utilizată și stația de pompare cu un hidro-rezervor de stocare. Alegeţi pompa reieşind din volumul de apă utilizată – adunaţi cantităţile de apă consumată la toate punctele de captare a apei. Eficienţa pompei trebuie să acopere consumul de apă cu o rezervă.

Calculul consumului de apă se efectuează reieşind din indicele consum al apei, de aproximativ 0,6 m3 /h de la un robinet. De exemplu, pentru o casă cu o baie, duș, bucătărie, cu mașină de spălat vase și de spălat rufe, precum și utilizarea apei pentru irigarea grădinii, aveţi nevoie de o pompă cu o capacitate de cel puțin 2-4m3/h.

Ca să puteţi folosi  apeductul  într-o casă privată la fel ca şi în cadrul sistemului de  alimentare centralizat, se recomandă să automatizaţi sistemul. Pentru a face acest lucru trebuie să echipaţi pompa cu un hidro-acumulator, (în engleză receiver - bazin de umplere)  care este un rezervor de metal cu o partiție internă elastică receptivă la schimbările de presiune.

De exemplu, în lipsa consumului de apă, atunci când sistemul apeductului este umplut cu apă, pompa nu funcţionează. La deschiderea robinetelor, nivelul apei în rezervor scade, receiver-ul reacționează la presiunea joasă și include pompa. Pompa funcționează atât timp, cât nivelul de apă în rezervor nu va crea presiunea corespunzătoare pentru parametrul specificat inițial, iar peste un timp, după închiderea tuturor robinetelor, se opreşte.

Astfel, sistemul se umple în mod automat, ceea ce permite să  utilizaţi apeductul în casa proprie  foarte convenabil. Un confort  mai mare (de exemplu, presiunea de apă constantă în robinet) puteţi obţine prin instalarea unei stații de pompare complet automatizate. Dar, trebuie să ţineţi cont că instalarea unui astfel de echipament este destul de complexă, așa că pentru selectare, instalare și testare, mai bine să apelaţi la ajutorul unor experți.

 

 

Sursa: green-dom.info

ABONAȚI-VĂ
Luni, 19 noiembrie 2012 11:34
Vizualizări: 14049

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
107
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
89
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
141
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
103