Aliniere astronomică uluitoare, descoperită în Peru (+Video)

/ Vizionări: 2212

В Перу найден крупный ритуальный комплекс

 

O aliniere astronomică străveche a fost descoperită de cercetători în sudul Republicii Peru, aceasta fiind formată dintr-o piramidă, două linii pietruite şi de soare în timpul solstiţiului de iarnă, scrie Live Science. Acum cîteva sute de ani, în timpul solstiţiului, cele trei elemente s-ar fi aliniat pentru a crea o „baie de lumină” în jurul piramidei.

Peru şi Bolivia cu mult înainte de incaşi. Partea 2 din 6 (Video)
Peru şi Bolivia cu mult înainte de incaşi. Partea 2 din 6 (Video)

Cele două poteci de piatră, intitulate geoglife, sînt situate la aproximativ 2 kilometri est-sud-est de piramidă. Acestea se întind pe aproximativ 500 de metri, iar cercetătorii afirmă că „liniile au fost poziţionate astfel încît să încadreze piramida pe măsură ce o persoană cobora în vale din regiunile muntoase”.

Folosind un software astronomic şi o modelare computerizată 3D, cercetătorii au ajuns la concluzia că în timpul solstiţiului de iarnă avea loc un eveniment remarcabil. „Atunci cînd am privit modelul 3D, aceste linii pietruite par să conveargă într-un punct dincolo de orizont, formînd un cadru ce cuprinde nu doar situl Cerro del Gentil (unde se află piramida), ci şi soarele la asfinţit în timpul solstiţiului de iarnă. Astfel, atunci cînd cineva ar fi privit asfinţitul din dreptul acestor linii în timpul solstiţiului de iarnă ar fi văzut cum soarele apune direct în dreptul piramidei de chirpici, ca şi cum ar intra în ea. Piramida şi geoglifele liniare fac parte dintr-un singur complex arhitectural ce, potenţial, avea o semnificaţie cosmologică, ritualizînd întregul peisaj”, au explicat cercetătorii, potrivit descopera.ro.

Piramida măsoară 5 metri în înălţime şi a fost construită între 600 şi 50 î.e.n., fiind reocupată între 200-400 e.n. În apropierea piramidei au fost descoperite textile, scoici şi vase de ceramică. Potecile de piatră au fost construite între 500 î.e.n. şi 400 e.n.

Peru şi Bolivia cu mult înainte de incaşi (Video)
Peru şi Bolivia cu mult înainte de incaşi (Video)

Liniile de piatră şi grămezile de piatră par să facă legături între aşezările din apropiere şi piramidele lor. În zonă se găsesc patru aşezări umane străvechi, dintre care două dispuneau de cîte o piramidă de mari dimensiuni, iar una dispunea de o movilă. Cercetătorii estimează că aşezările găzduiau aproximativ 1.000 de persoane.

"Multe dintre linii duc către piramide; majoritatea duc în zona piramidei. Am efectuat o analiză statistică şi am descoperit că este semnificativ din punct de vedere statistic – aceste poteci nu sînt rezultatul şansei”, a comentat Charles Stanish, profesor la Cotsen Institute of Archaeology din cadrul UCLA.

Cercetătorii au petrecut un singur anotimp în zona sitului, urmînd să revină cît de curînd pentru a continua studiile. Arheologii plănuiesc să efectueze excavaţii în zona piramidei Cerro del Gentil şi să caute mai multe linii de piatră.

 

Sursa