Amelanchierul – depozit de vitamine

/ Vizionări: 1834

Ирга — кладовая здоровья

Bacele amelanchierului se consumă în stare proaspătă, din ele se prepară sucuri, gemuri, jeleuri, dulceață, chiar și vin.

Sucul se extrage la o săptămînă după recoltare și se obține circa 70% de suc. Amelanchierul uscat poate înlocui stafidele, precum și poate fi utilizat în calitate de colorant natural inofensiv.

Proprietăți curative

Cum să creştem fructe şi legume în nisip (Video)
Cum să creştem fructe şi legume în nisip (Video)

* Proprietățile curative ale bacelor de amelanchier se explică prin conținutul multor substanțe active: zaharoză – pînă șa 12%, pectine, fibre, substanțe colorante și tanante, acizi organici, vitaminele C și din grupul B, beta-caroten, substanțe minerale – fier, cobalt, aramă etc. Combinația acestor elemente are proprietăți antioxidante, previne cancerul și luptă cu maladiile sistemului nervos central.

* Consumul bacelor de amelanchier reduce colesterolul în sînge, previne bolile ficatului și rinichilor, ateroscleroza și maladiile cardiovasculare.

* Sucul și bacele sunt utilizate în profilaxia maladiilor vasculare, varicelor, pereții vaselor devin mai elastice și mai puternice.

* Sucul este un remediu contra anginei – se fac gargare ; rănile purulente se vindecă mai repede cu cataplasme din suc.

* Datorită proprietăților antiinflamatoare și astringente sucul de amelanchier este recomandat în cazul dereglărilor tractului digestiv, colite și enterocolite, în calitate de produs dietetic.

* Fructele proaspete sunt folositoare pentru orice vîrstă: ele relaxează, au efect calmant și somnifer, reduc tensiunea arterială.

* În cazul stomatitelor și paradontozei se folosește infuzie din bace.

*Infuzia se prepară atît din fructe proaspete, cît și din cele uscate. Bacele trebuie uscate la umbră.

- Pomușoarele uscate (1 lingură) sau proaspete (10 linguri) se pun în 200 ml de apă clocotită, se țin 30 de minute. Se administrează în cazul bolilor gastro-intestinale.

- Pe apă rece. Bacele uscate (2 linguri) se pun în apă rece și se țin 8 ore. Apoi se pun pe foc, fără a da în clocot. Se mai țin 2 ore. Se administrează de 2 ori pe zi, cu jumătate de oră înaintea mesei, cite 100 ml, în calitate de suport de vitamine, în cazul problemelor cu digestia și orbu găinilor.

 

Sursa: rus-health.info