Amelanchierul – depozit de vitamine

/ Vizionări: 2050

Ирга — кладовая здоровья

Bacele amelanchierului se consumă în stare proaspătă, din ele se prepară sucuri, gemuri, jeleuri, dulceață, chiar și vin.

Sucul se extrage la o săptămînă după recoltare și se obține circa 70% de suc. Amelanchierul uscat poate înlocui stafidele, precum și poate fi utilizat în calitate de colorant natural inofensiv.

Proprietăți curative

Depresia? Consumați fructe
Depresia? Consumați fructe

* Proprietățile curative ale bacelor de amelanchier se explică prin conținutul multor substanțe active: zaharoză – pînă șa 12%, pectine, fibre, substanțe colorante și tanante, acizi organici, vitaminele C și din grupul B, beta-caroten, substanțe minerale – fier, cobalt, aramă etc. Combinația acestor elemente are proprietăți antioxidante, previne cancerul și luptă cu maladiile sistemului nervos central.

* Consumul bacelor de amelanchier reduce colesterolul în sînge, previne bolile ficatului și rinichilor, ateroscleroza și maladiile cardiovasculare.

* Sucul și bacele sunt utilizate în profilaxia maladiilor vasculare, varicelor, pereții vaselor devin mai elastice și mai puternice.

* Sucul este un remediu contra anginei – se fac gargare ; rănile purulente se vindecă mai repede cu cataplasme din suc.

* Datorită proprietăților antiinflamatoare și astringente sucul de amelanchier este recomandat în cazul dereglărilor tractului digestiv, colite și enterocolite, în calitate de produs dietetic.

* Fructele proaspete sunt folositoare pentru orice vîrstă: ele relaxează, au efect calmant și somnifer, reduc tensiunea arterială.

* În cazul stomatitelor și paradontozei se folosește infuzie din bace.

*Infuzia se prepară atît din fructe proaspete, cît și din cele uscate. Bacele trebuie uscate la umbră.

- Pomușoarele uscate (1 lingură) sau proaspete (10 linguri) se pun în 200 ml de apă clocotită, se țin 30 de minute. Se administrează în cazul bolilor gastro-intestinale.

- Pe apă rece. Bacele uscate (2 linguri) se pun în apă rece și se țin 8 ore. Apoi se pun pe foc, fără a da în clocot. Se mai țin 2 ore. Se administrează de 2 ori pe zi, cu jumătate de oră înaintea mesei, cite 100 ml, în calitate de suport de vitamine, în cazul problemelor cu digestia și orbu găinilor.

 

Sursa: rus-health.info

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137