Aniversarea aşezării ecologice Sceastlivoe (FOTO)

/ Vizionări: 1400

Locuitorii din Sceastlivoe – prima aşezare ecologică din Moldova, împreună cu prietenii şi oaspeţii lor, şi-au sărbători pe 9 septembrie ziua de naştere. Ziua însorită într-un loc retras a adunat vecinii şi adepţii ideii de creare a moşiilor de familie, pentru ca fiecare clipă a acestei sărbători să fie plină de aspiraţii frumoase şi fireşti.

De dimineaţă, toţi erau predispuşi pentru veselie. Însuşi faptul întîlnirii, cercul comun şi masa apetisantă deja au trezit dorinţa de a petrece o zi neobişnuită. Interpretarea la chitară şi cîntecele barzilor a captat repede atenţia tuturor. Feeria sărbătorii s-a declanşat. Grijile oaspeţilor au trecut pe planul doi, iar toţi cei prezenţi s-au simţit creatori ai acestei transformări de sărbătoare.

În programul de sărbătoare au fost incluşi cîţiva tineri, care pentru prima dată în acest format şi-au prezentat noul proiect. Pentru noi a fost o cunoştinţă cu ei. Dar în afara cunoştinţei propriu-zise, ei şi-au prezentat propriu plan cu denumirea de „Moldova prosperă”.

Fericita din Sceaslivoe
Fericita din Sceaslivoe

Ni s-a oferit posibilitatea de a participa la reformarea statului Moldovenesc, în caz în care iniţiativa vine din interior, din popor, de la tineret. „Moldova prosperă” este creată în baza unui spaţiu virtual pe Internet şi aşteaptă propunerile noastre, care vor face Moldova cel mai atractiv loc de pe pământ pentru viaţa oamenilor. Tinerii lucrează asupra prezentării proiectului, pe care planifică să-l realizeze peste două zile. Iar deocamdată, toţi am fost rugaţi să prezentăm raiul nostru. Apoi să ne gîndim la calea spre acest rai. Deci, potrivit viziunilor lui Vselen şi Sermd, autoriii proiectului vor crea harta acestor căi şi o vor plasa pe Internet. Harta „Moldovei prospere” în acces liber ar trebui să rupă criza de idei şi scenarii în mediul nostru social-politic.

După cîteva gînduri ispititoare din capurile noastre, ne-am scăldat în iaz şi am făcut cîteva exerciţii fizice. Băieţii au practicat „scara” – o competiţie pe bare, în care învingător a ieşit un locuitor al aşezării ecologice –David. El şi-a învins toţi concurenţii şi a demonstrat o formă fizică de invidiat.

Ulterior, David ne-a relatat secretul acestei transformări miraculoase, venită în urma aflării lui la şcoala „M. Şcetinin”. Timp de o oră, el a relatat despre experienţa şi studiile în şcoala lui Şcetinin. Pentru mulţi invitaţi, aceasta a constituit punctul culminant al zilei.

Scăldatul în copcă de Bobotează în așezarea moșiilor de familie Sceastlivoe (FOTO)
Scăldatul în copcă de Bobotează în așezarea moșiilor de familie Sceastlivoe (FOTO)

David şi-a demonstrat forţa, abilităţile vorbirii şi o stare de spirit minunată. Încrederea lui David în propriile puteri a devenit evidentă, iar noi ne-am interesat cum şi de ce acest lucru are loc cu copiii în şcoala unică a lui Şcetinin, care nu are analog în lume.

Cei care adoră stihia, seara au avut parte de un rug imens, în jurul căruia s-au încălzit toţi cei prezenţi. Etnodiscoteca şi horele au încins atmosfera. Apoi au răsunat cîntece vechi şi noi, care au umplut valea şi întregul spaţiu cu farmecul muzicii.

Ne aminteam de acele clipe minunate, dăruite de aşezarea Sceastlivoe şi mulţumeam viselor, care ne-au adus în acest loc minunat, pentru a trăi împreună această zi minunată.

Anna Kunţ