Antarctida îngheţa 37 milioane de ani, şi acum se acoperă cu graminee

/ Vizionări: 10512

Antarctida îngheţa 37 milioane de ani, şi acum se acoperă cu graminee

Antarctida îngheţa 37 milioane de ani, şi acum se acoperă cu gramineeAcum Antarctida – unul din locurile de pa Planetă, unde încălzirea are loc deosebit de rapid. Iar pînă în prezent, timp de 37 milioane de ani, Antarctida se răcea. În această perioadă temperatura acolo nu se ridica nci o dată, şi doar ultimii 50 de ani oamenii de ştiinţă observă un proces revers, cînd сel mai rece continent a început să se încălzească.

Aceasta este concluzia unui grup de oameni de ştiinţă sub conducerea doctorului John B. Anderson din Rice University (Houston, SUA) în baza analizei spori-polene, forajului de sub gheaţă şi a măsurilor seismice în regiunea peninsulei Antarctica – vîrful de nord al Antrctidei.

Istoria continentului – o îngheţare lentă

După spusele lui Anderson, la începutul istoriei sale Antarctida era un continent destul de cald – temperarura aerului nu cobora sub plus 10 grade. Şi, doar după despărţirea totală de Gondwanaland, a început să răcească.

Primii gheţari au aparut în munţii Antarctidei aproximativ 37-34 mln ani în urmă. Următoarele cîteva milioane de ani pe continent dominau păduri de mesteceni şi de conifere şi tundra întinsă. Răcirea continua, treptat au dispărut pădurile, şi locul lor a ocupat tundra.

Antarctida îngheţa 37 milioane de ani, şi acum se acoperă cu graminee“Cel mai tîrziu gheaţa a apărut la nordul peninsulei Antarctida – aproximativ 5-3 milioane de ani în urmă. Peninsula Antarctida s-a pomenit sub gheaţă în ultimul rînd. Cînd gheţarii acopereau tot continentul, acolo rămînea o bucată de tundră”, - spune Anderson. 

Antarctida contemporană

Ferestre solare – un obstacol pentru frig şi sursa de căldură
Ferestre solare – un obstacol pentru frig şi sursa de căldură

În prezent în Antarctida se face tot mai cald. Spre exemplu, în ultimii 50 de ani temperatura medie de iarnă pe peninsula Antarctida s-a ridicat cu 6 grade –de 5 ori mai mult, decît în mediu pe planetă. Dacă înainte gheaţa din jurul peneinsulei se menţinea anul întreg, în prezent în vară aceasta se topeşte. Încă o dovadă a încălzirii – în vară coasta peninsulei Antarctida se eliberează de gheaţă, şi se acoperă cu graminee şi muschi, şi atunci e greu de crezut că aceasta este Antarctida.

 

Sursa: vseneprostotak.ru cu link pe infox.ru