Anul Nou în stilul ECO!

/ Vizionări: 3302

Anul Nou în stilul ECO!

Înainte de Anul Nou, World Wildlife Fund în Rusia a alcătuit 12 eco-sfaturi, care vor permite să celebraţi sărbătorile fără a afecta natura.

Anul Nou al copacilor!
Anul Nou al copacilor!

1. Trimiteţi o parte de felicitări în format electronic, în special, prietenilor care petrec o parte semnificativă din timpul lor on-line. Potrivit sondajului inFOLIO Research Group, realizat în 2008, ruşii, în funcţie de nivelul de venituri şi de vârstă, în medie trimit 6 – 8, până la 20 de cărţi poştale de Crăciun din hârtie. Potrivit acestor parametri, locuitorii din Rusia aduc mai puţin rău pentru mediul înconjurător, decât locuitorii din SUA, care trimit câte 60 de felicitări de Crăciun în fiecare an.

2. Cumpăraţi un pom de Crăciun viu. Contrar opiniei populare, este mai ecologic să cumpăraţi un pom de Crăciun viu, decât un brad din materialul plastic artificial - cu condiţia că acesta a fost special cultivat pentru vânzare, şi nu tăiat în pădure ilegal. În Occident, la pieţele de Crăciun adesea se vând copaci cu rădăcini ca după sărbători, aceştia să pot fi plantate înapoi în pământ.

3. Folosiţi mai puţine decoraţiuni de Crăciun din plastic şi încercaţi să faceţi cât mai multe podoabe cu mâinile proprii. Un artist american creează decoraţiuni de Crăciun din butelii de oxigen şi le vinde la un preţ de 2.400 de dolari bucata. Ca materiale pentru jucării de casă pot fi folosite mai multe materiale disponibile - de exemplu, biscuiţi, portocale, reviste vechi şi panglici. Dacă nu faceţi parte din meşteri la toate, încercaţi, de exemplu, în loc de ghirlande din plastic obişnuite, să faceţi o ghirlandă din fructe uscate. Utilizaţi lumânări din ceară de albine, şi nu din parafină. Spre deosebire de lumânări din parafină, care sunt un produs de distilare a ţiţeiului, lumânări din ceară de albine ard mai mult timp.

4. În loc de ghirlande din lămpi cu incandescenţă, folosind ghirlande cu LED-uri. Ele cheltuiesc energie cu 80-90% mai puţin.

Anul Nou ecologic. Sfaturi verzi
Anul Nou ecologic. Sfaturi verzi

5. Planificaţi din timp shopping-ul. În primul rând, nu veţi avea nevoie să mergeţi la magazinele de mai multe ori să cumpăraţi ceea ce aţi uitat să procuraţi pentru prima dată. În al doilea rând, vă puteţi gândi la lista de cumpărături, ca să nu cumpăraţi lucruri inutile şi să reduceţi contribuţia în supraconsum.

6. Luaţi genţi ecologice atunci când mergeţi la cumpărături de Anul Nou, pentru a folosi cât mai puţine pungi de plastic.

7. Fiţi creativi, împachetând cadouri. Puteţi ambala cadoul în ziare şi reviste vechi. Puteţi folosi darul ca parte a pachetului - de exemplu, învelind o cutie de bomboane de ciocolată într-o eşarfă frumoasă. Dacă veţi fixa hârtie de ambalaj cu o panglică obişnuită, ci nu cu scotch, hârtia poate fi refolosită.

8. Daţi cel puţin câtorva prieteni şi parteneri cadouri "alternative", cum ar fi un certificat de caritate.

Eco-cadouri de Anul Nou
Eco-cadouri de Anul Nou

9. Tot mai des, ruşii preferă să pună pe masă de Anul Nou tacâmuri de unică folosinţă, dar dvs. veţi face cadou naturii, dacă veţi servi masa cu veselă din sticlă, porţelan, ceramică sau metal.

10. Alegeţi, de preferinţă, costume de Crăciun şi accesorii verzi. De exemplu, îmbrăcăminte din in şi mătase este considerată mult mai ecologică, decât haine din bumbac: pentru irigarea unui hectar de câmp de bumbac sunt necesare 5 mii m3 de apă.

11. Încercaţi să planificaţi meniul de Anul Nou, astfel încât să puteţi folosi produse, de preferinţă, locale. Veţi face, de asemenea, o contribuţie la salvarea climei, dacă veţi înlocui câteva mâncăruri din carne cu cele din legume sau peşte - în conformitate cu Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură ONU, emisiile de gaze cu efect de seră la producerea cărnii constituie aproximativ 18% din toate emisiile de CO2 de pe planetă.

12. In vacanţă de Revelion, stabiliţi containerele separate pentru diferite tipuri de deşeuri - cum ar fi sticlă, sticle de plastic, hârtie şi un container separat pentru orice altceva.

 

 

Sursa: vizhevske.ru