Apa dulce carbogazoasă este mai periculoasă pentru sănătate decît se considera

/ Vizionări: 2434

O echipă internațională de specialiști, din care au făcut parte și savanți ruși, au efectuat un studiu privind influența diferitor alimente asupra microflorei omului. S-a constatat că cel puțin 60 de categorii de produse și diete influențează asupra microbiomului.

O echipă internațională de specialiști, din care au făcut parte și savanți ruși, au efectuat un studiu privind influența diferitor alimente asupra microflorei omului. S-a constatat că cel puțin 60 de categorii de produse și diete influențează asupra microbiomului.

În studiul desfășurat de către savanții Universității de stat de la Novosibirsk și colegii lor, au participat peste o mie de oameni, ale căror microbioame au fost cercetate detaliat. Totodată, era luată în considerație starea de sănătate a oamenilor, medicamentele administrate, precum și modul de alimentație. Participanții la studiu au devenit locuitorii Olandei de Nord.

Nu ardeți iarba în primăvară!
Nu ardeți iarba în primăvară!

Astfel, savanții au stabilit că persoanele ce consumă alimente cu conținut sporit de calorii și băuturi carbogazoase dulci au o biodiversitate redusă a microbiomului, fapt ce conduce la apariția unor riscuri suplimentare pentru sănătatea lor. Totodată, un impact pozitiv asupra microflorei îi au fructele, legumele și produsele lactate acidulate.

De asemenea, specialiștii au depistat că asupra microbiomului influențează 19 tipuri de medicamente. În unele cazuri acest lucru era evident din start (în cazul antibioticelor), iar în altele – nu: de exemplu, savanții au depistat o legătură între microfloră și preparatele antidepresante.

Rezultatele acestui studiu au fost prezentate în revista Science, una dintre cele mai prestigioase publicații.

 

Sursa: ruslekar.info