Apa potabilă de la producătorii cunoscuți s-a dovedit a fi periculoasă pentru sănătate

/ Vizionări: 9964

Питьевая вода известных производителей оказалась опасной для здоровья

 

Vânzările apei îmbuteliate în Rusia sunt în creștere. Multe persoane cumpără apa îmbuteliata nu numai în vreme caldă a anului, dar și pentru consumul zilnic la domiciliu. Cum să nu greșim când alegem? Experții de la Departamentul Protecția Consumatorilor din Rusia au ales 12 branduri populare ale apei de băut și apei minerale la prețul de la 20 la 150 de ruble.

Cazul celebru. Partea de verso a apei (Video în rusă)
Cazul celebru. Partea de verso a apei (Video în rusă)

Un indicator cheie al siguranței apei potabile este conținutul microorganismelor. În unele probe numărul lor admisibil a fost depășit de 70 de ori! Acest lucru înseamnă că în apă  ar putea fi bacilul de dizenterie, salmonelă și alte bacterii și virusuri periculoși. Pentru nerespectarea cerințelor de securitate aceste branduri au fost incluse în "lista neagră" a Departamentului.

În unele branduri numărul de nitrați și nitriți a fost depășit în mod semnificativ, inclusiv și în branduri destul de scumpe. Cel mai probabil, apa a fost luată în apropierea instalațiilor industriale, instalații de tratare a apelor uzate, fermelor. Iar apa  se afla la suprafață sau la o adâncime redusă.

Experții au găsite în așa numita apa curată încă o mulțime de elemente inutile: ioni de amoniu, oxidare de permanganat. Depășirea standardele la acești indicatori ne spune că în apa ar putea ajunge benzină, kerosen, fenoli, pesticide și alte substanțe nocive.

Iar micro-elemente utile declarate, dimpotrivă, nu au fost suficiente. In unele probe aproape că a lipsit calciu și magneziu. La utilizarea constantă a astfel de apă în organism se va forma un deficit de substanțe necesare. Acest lucru, la rândul său, duce la diferite probleme de sănătate.

Pentru expertiză au fost luate următoarele mărci de apă îmbuteliată: Șișkin les, Bonaqua, Sviatoi istocinik (Sfântul izvor), Evian, Lipetsk, Cristaline, Vittel, Doar ABC, Nestle Pure Life, Aparan, Aqua Minerală, Dixie.

Rezultatele testelor:

1.Dixie, fabricată în regiunea Nijni Novgorod, este recunoscută de experți ca cea mai utilă. Ea are compoziția ideală a conținutului de micro- și macro- elemente.

2. Vittel, apa minerală non-carbogazoasă

Apă minerală Vittel produsă în Franța este recunoscută naturală și sigură. Printre dezavantajele sale – un conținut redus de fluor.

3. Evian, apa minerală non-carbogazoasă

Apa Evian îndeplinește toate cerințele de securitate - microbi, nitrați și alte componente nocive în ea nu au fost găsite. Dar elementele utile - calciu și magneziu – de două ori mai mult decât în alte probe testate.

4. Lipetsk, non-carbogazoasă

Această apă s-a dovedit a fi una din cele mai gustoase printre probe testate. Însă conform rezultatelor testelor de laborator, potrivit indicelui de mineralizare totală și conținutul de fluor apa nu corespunde utilității fiziologice.

5. Aqua Minerală, non carbogazoasă poate fi considerată sigură, dar nu și utilă: nu conține absolut calciu și magneziu. Totodată, pe etichetă este indicat un conținut destul de ridicat al acestor elemente.

6. Nestle Pure Life, non carbogazoasă

Etichetă indică faptul că este apa de curățare profunda. Într-adevăr, ea a fost bine curățată  de substanțele nocive, dar, din păcate, atunci după curățare și elemente utile în ea s-au redus.

7. Doar ABC, non carbogazoasă

Cuvinte frumoase de pe etichetă: apa pură, este ideală pentru gătit, nu formează spumă – s-au dovedit adevărate doar parțial. Apa formează un pic de spumă, dar are prea puțin calciu și magneziu, numărul de microbi în apă este mai mare de 70 de ori decât în mod normal.

8. Șișkin les, non carbogazoasă

Brandul este inclus în lista neagră pentru fraudarea consumatorilor.

9. Bonaqua, non carbogazoasă

Lista neagră: nu corespunde cerințelor de siguranță: expertiza a arătat că sursă poate fi  contaminată cu apele de canalizare.

10. Cristaline non carbogazoasă

Lista neagră: de 40 de ori depășește indicator de toxicitate (cantitatea de nitrați și nitriți).

11. Aparan, non carbogazoasă

Lista neagră: numărul de microorganisme este de 3,5 ori mai mare decât în ​​mod normal, de nitrați - de 2 ori.

12. Sviatoi istocinik (Izvorul sfânt)

Date despre apă
Date despre apă

Lista neagră: indicator de poluare organică este depășit .Pe etichetă sunt indicate datele fiabile privind componența micro-și macro elementelor.

Rufina Mihailova, sef al Laboratorului de Igiena apei potabile și protecției sanitare a rezervoarelor, Institutul de Cercetare Ecologia Umană și Igiena Mediului A.N. Sâsin:

"Orice apă înainte de ambalare trece faza de pregătire. Există multe tehnologii de purificare a apei, în funcție de calitatea sursei de apă. Singura cerință – la dezinfectarea apei destinate pentru îmbuteliere nu ar trebui să fie folosit clor. Dacă apa este inițial apropiată de cea  ideală și este depășit doar conținutul câtorva elemente, sunt folosite filtre simple.

Tehnologia cea mai comună este osmoza inversă. Acesta permite să obțineți o apă sterilă, perfect curată - filtrele speciale de membrană elimină toate impuritățile, asigurând o calitate stabilă de apă purificată. Dar aici apare un efect invers – la o purificare prea meticuloasă apa, din păcate, este lipsită nu numai de elemente dăunătoare, dar de asemenea și substanțe utile. După proprietățile sale, astfel de apă se apropie de cea distilată".