Apple 75% verde

/ Vizionări: 2528

Apple зеленое на 75%

 

Apple a publicat un raport privind realizările sale în utilizarea energiei alternative în centrele de date și alte modernizări ecologice prietenoase mediului înconjurător. Potrivit raportului, ponderea energiei regenerabile în cadrul companiei a crescut de la 35% la 75% în perioada 2010-2012. Totodată, centrele de date au trecut la surse alternative de energie la 100%.

 

Trebuie de remarcat că Greenpeace întotdeauna a subestimat Apple pentru atitudinea neprietenoasă a companiei faţă de mediul înconjurător, care s-a reflectat în producerea produselor cu cel mai mic nivel posibil de reciclare și un înalt conţinut de substanțe toxice. Pe de altă parte, produsele companiei Apple au un termen de exploatare mai lung, decât în medie pe industrie, ceea ce le face mai prietenoase mediului înconjurător, deoarece ele mai rar completează gunoiştile de deșeuri electronice în Lumea a Treia.

 

Apple зеленое на 75%

 

Compania şi-a pus un scop de a satisface la 100% din nevoile sale în electricitate prin energie curată, dar acest lucru nu înseamnă că alături de fiecare firmă Apple vor crește păduri de turbine eoliene și se vor întinde câmpii de panouri solare. Pur şi simplu, la încheierea contractelor privind furnizarea energiei electrice vor fi preferenţiate sursele "verzi".

 

Apple зеленое на 75%

Producătorul Apple intră pe piaţa energiei solare
Producătorul Apple intră pe piaţa energiei solare

 

Un interes special în acest sens îl prezintă centrul de calcul în Maiden, în California de Nord, în care se bazează în principal personalul proiectului iCloud. Centrul de date este proiectat "de la zero", cu toate tehnologiile posibile de economisire a energiei și a resurselor , pentru ce a primit un certificat LEED Platinum (certificat SUA pentru caracterul prietenos al clădirii faţă de mediul înconjurător - FacePla.net). Și într-adevăr, acest centru de date este situat în apropierea unei centrale electrice de energie solară lansate recent care lucrează pe biogaz, de asemenea, construite de Apple.

În afară de sursele verzi de energie, Data Center din Maiden are un număr de inovații raţionalizatoare interesante:

Sistemul de răcire cu lichid, care creşte eficienţa răcirii, păstrând 10400 kW /ore de energie electrică în timpul orelor de vârf, pentru a fi utilizate în timpul mai puţin încărcat.

Utilizarea aerului înconjurător în combinație cu sistemul de răcire cu lichid poate salva mai mult de 75% din energia necesară pentru răcirea centrului de date convenţional de mărimea comparabilă.

 

Apple зеленое на 75%

 

Observarea şi reglarea în timp real a serverelor individuali în fluxul de răcire, de asemenea, reducerea costurilor pentru răcirea sistemului.

Transformatoare de înaltă tensiune sunt utilizate pentru o transmisie mai economică a energiei electrice între birourile centrului de date.

Acoperișul alb al clădirii reflectă o cantitate maximă de lumina soarelui.

Iluminatul cu LED în tandem cu senzorii de mișcare.

Monitorizarea continuă a consumului de energie electrică.

La 93% clădirea centrului de date a fost construită din deşeurile de construcţie.

Printre alte inițiative verzi, compania Apple exploatează 1.600 de autobuze pe biodiesel şi menţine o reţea de uz comun al bicicletelor (arenda). Compania stă ferm pe o cale spre un viitor "verde". Să sperăm că Greenpeace îşi va schimba atitudinea față de compania "fructiferă", iar alte corporaţii vor urma exemplul Apple.

 

Apple зеленое на 75%

 

Autor: Alexandr Kompaneeț

 

 

Sursa: facepla.net