ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Aproape o treime dintre locuitorii din mediul urban visează să se mute la țară




 

Aproape o treime dintre locuitorii din mediul urban visează să se mute la țară, dacă acolo va fi o școală pentru copii, un magazin, internet și un salariu decent.

Sociologii au descoperit ce conduce refugiații de la orașe mari și mici. Și sunt foarte surprinși de faptul că nici unul dintre cei "care vin în număr mare la țară" nu regretă pasul făcut.

În conștiința populară cei care au părăsit orașul pentru sat sunt percepuți ca niște ratați sau ciudați. De tipul scandalosul Gherman Sterligov, fostul multimilionar, care a dus familia în regiunea Istra , a cumpărat un teren pământ cu o fermă și vinde locuitorilor din Rublevka lapte și pâine ecologică.

Însă exodul din orașe de mult timp nu mai este exotic. Conform sondajului sociologic efectuat de experții de la Școala Superioară de Economie, aproape 25 de milioane de cetățeni urbani  (29 %) sunt gata să urmeze exemplul lui și să se mute în sat. Dar în anumite condiții. Cel mai mult oamenii doresc să aibă un salariu decent, beneficii la achiziționarea imobilelor și terenurilor, o infrastructură socială sub forma unei grădinițe, școli și unui spital, precum și j asistență în modernizarea gospodăriei de fermier. Toate condițiile nu sunt luate din pod – le-au determinat coloniștii care, fără să aștepte promisă de către stat legătura dintre oraș și sat, cu propriile mâini organizează viața la locul nou .

Ce le-a determinat să facă acest pas, ce fel de dificultăți au întâmpinat –despre aceasta coloniștii au mărturisit sincer sociologilor.

Serghei Soldatov, 43 de ani, fost ofițer și om de afaceri, fermier, regiunea Vladimir.

- Am fost director al unei organizații comerciale, soția – lucra la bancă. Lucrul nu a fost greu, câștigurile - decente. Dar atunci când în familie s-a născut al patrulea copil, ne gândim la o casă la țară. La început am trăit vara la țară ca la dacea până ce nu ne-am dat seama că este o viață reală. Am cumpărat o clădire în gospodăria agricolă distrusă, am achiziționat tehnica agricolă. Acum arăm pământul, creștem vite, producem furaje combinate pentru vânzare. Soția duce contabilitatea. Copiii merg la școală și totodată ne ajută cu treburile casnice, ei cunosc tehnica. Și mă bucur că ei trăiesc o viață adevărată, ci nu cea care este afișată pe televizor. Atunci când vor crește, vor fi capabili să construiască o casă, să are pământul și să crească copiii lor. Pentru acest lucru a meritat să plecăm.

Singurul lucru care ne lipsește este asistența din partea statului. În ceea ce privește locuințe, infrastructură și organizare. Avem nevoie de ajutor în alocarea terenului, elaborarea unui plan de afaceri. De exemplu, pentru a determina ce este cel mai bine să faci: să crești varză sau iepuri – ce este mai necesar pentru district sau regiune.

Svetlana Berezniak, 44 de ani, fosta profesoare, ținutul Transbaikalie.

- Acum șapte ani am venit aici pentru a vizita prietenii și aceste locuri parcă m-au hipnotizat. Am vândut apartament și m-am mutat în sat, cresc vaci și păsări. Nici pentru o clipă nu am regretat. Produse alimentare sunt de aici, din serviciile comunale plătim doar energia electrică. Ce ne lipsește ? Nu există servicii medicale. Școala doar de opt ani. Pentru a învăța mai departe, copii trebuie să meargă dimineața 8 kilometri până la traseu unde merg autobuse.

Irina Nekliudova, fermier, 39 de ani, a absolvit Institutul Pedagogic, regiunea Riazan.

- Eu și soțul meu creștem legume și suntem implicați în producerea semifabricatelor de carne. Cinci ani în urmă am cumpărat un teren cu o casă. Ne-am gândit că va fi doar pentru vacanță - locul este liniștit, calm. Dar am plantat varză, castraveți, roșii - și toate au crescut. Am fost nevoiți să punem la murat și să vindem. Apoi am găsit comercianți la piață – la început în Riazan, apoi la Moscova. Și așa și ne-am implicat.

Îmi amintesc acum cu groază agitația din oraș. Aici, viața este lentă, trece într-un ritm domol, și totodată pe toate le reușești să faci. La 40 de ani ai soțul, ne-am mutat într-o casă nouă. Și acum ne simțim așa parcă ne-am întors la izvoare.

Părțile negative se referă la infrastructură. Aici, de exemplu, la zeci km distanță nu se poate găsi un terminal de plată pentru telefonie mobilă. Punctul medical lucrează peste o zi, nu sunt chioșcuri farmaceutice. Și, desigur, lipsa de drumuri practicabile, sistemului de canalizație. Eu nu pot înțelege, oare guvernanții nu pot să-și dea seamă că este necesar să se investească în dezvoltarea satelor pentru a obține profituri uriașe ? Există atât de multe câmpii abandonate care ar putea hrăni întreaga țară.

Opinia experților
Svetlana Barsukova, profesor la Catedra de Sociologie Economică, Școala Superioară de Economie

- Așa cum au spus coloniștii, "plusurile satului sunt dezavantajele orașului". Cetățenii nu sunt mulțumiți de mediu, calitatea produselor, costurile ridicate, blocaje în trafic, își fac grijă din cauză sănătății și siguranței copiilor.

Dar aici e și paradoxul: 78 % din populația Rusiei trăiește în orașe. Moscova este pur și simplu suprapopulată. Potrivit statisticilor oficiale, la o persoană care pleacă din capitală revin 120 care vin. Dar zonele vaste nu pot rămâne pustii, cel puțin, pentru că alături este China, cu o populație de 1,35 miliarde de oameni . Problema siguranței alimentare din lume se agravează, chiar și petrol și gaze naturale pot fi înlocuite cu ceva, dar fără alimente nu poți trăi. În acest sens o țară care are terenuri cu destinație agricolă pentru a crește alimente, apă dulce și soluri fertile, o climă adecvată, are resurse inepuizabile, dar acestea nu sunt utilizate .

Studiul nostru urma să determine potențialul migrației forței de muncă în zonele rurale. A fost important pentru a afla cine și în ce condiții este gata pentru a merge de la oraș la sat. În acest scop au fost intervievate 2.200 de persoane din 40 de regiuni din Rusia.

S-a dovedit că fiecare al treilea cetățean apt de muncă (25 de milioane) este un potențial sătean. Dar împlinirea dorinței necesită locul de muncă, salariul decent, facilități în a cumpăra o locuință și un teren, dezvoltarea infrastructurii și disponibilitatea de internet. Dacă va fi ignorat orice punct, numărul de oameni care doresc să se mute în sat va scădea. De exemplu, în cazul în care salariul în agricultură va rămâne la fel (în prezent acesta este de două ori mai mic în comparație cu cel din oraș), fluxul potențial de coloniști se va reduce de 6 ori - până la 4 milioane de oameni, și dacă nu va fi modernizată agricultura și oferta de a lucra cu o tehnică ucisă în grajduri vechi, apoi sunt gata pentru o schimbare mai puțin de 1 milion de oameni.

Un ultim cuvânt revine statului: el trebuie să schimbe prioritățile în politica economică, să crească atractivitatea investițională a agriculturii.

Iar concluzia este următoare. Orășenii nu sunt niște romantici, ci pragmatici. Ei vor merge în sat, dacă vor fi create condițiile economice și sociale decente. Valorificarea zonelor rurale vacante are un potențial enorm uman, dar implementarea acesteia este o chestiune de politica de stat. În timp ce ea lipsește, mutarea la sat nu va deveni o mișcare de masă, dar va rămâne o chestiune a entuziaștilor individuali.
 

Почти треть городских жителей мечтают уехать в деревню

Почти треть городских жителей мечтают уехать в деревню

Почти треть городских жителей мечтают уехать в деревню

Почти треть городских жителей мечтают уехать в деревню

Почти треть городских жителей мечтают уехать в деревню

Почти треть городских жителей мечтают уехать в деревню

Почти треть городских жителей мечтают уехать в деревню

Почти треть городских жителей мечтают уехать в деревню

Почти треть городских жителей мечтают уехать в деревню

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 23 februarie 2014 12:31
Vizualizări: 3206

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
70
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
49
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
114
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
99