ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Armonia relaţiilor în cadrul aşezării „verde”



Armonia relaţiilor în cadrul  aşezării „verde”

 

Inevitabilitatea "înverzirii" economiei

Cele mai autonome şi cele mai verzi aşezări

 

Eco-umanism. Omenirea care a reuşit să intre în criza ecologică, nu cunoaşte căi de ieşire din ea. În pofida realizării mai mult sau mai puţin reuşite a programelor de dezvoltare a producţiei  fără deşeuri, tehnologii alternative şi legislaţiei ecologice omenirea încă nu a părăsit zona de criză ecologică.

Tot mai clar devine faptul că principala problema ecologică ("gaura") nu este în stratul de ozon al Pământului, ci în valorile şi opiniile etice ale omului şi societăţii. Principiile umanismului, care păreau atât de irevocabile, trebuie să coreleze nu numai cu omul, dar, de asemenea, şi cu natura. În acest caz, umanismul îşi pierde conţinutul său original şi devine eco-umanism. Dragostea umană, în mod egoist, îndreptată numai asupra omului, a condus, în cele din urmă, la o criză ecologică. Eco-umanism, spre deosebire de umanismul tradiţional, tratează existenţa umană în mijlocul naturii. Natura este existenţa simbolică a omului. De aceea, oamenii trebuie să abordeze natura la fel de grijuliu ca pe ei înşişi. Aşezările verzi, care susţin dezvoltarea sănătoasă umană prin restabilirea relaţiilor fireşti cu natura, armonizează nu numai legătura dintre om şi natură, dar, de asemenea, între oamenii.

Omenirea, în faţa provocărilor globale. Problema ecologică. Se pare că omenirea nu poate exista, decât într-un cadru, destul de îngust, al parametrilor de mediu - fizice, biologice şi sfera socială. Deoarece  problemele,  care apar în noosfera (înveliş al Pământului suprapus biosferei, desemnând omenirea, întrucât este alcătuită din fiinţe inteligente – trad.), sunt adesea de caracter global. Este vorba de prevenirea poluării catastrofale a mediului înconjurător de către  om, asigurarea societăţii cu resursele energetice şi alimentare necesare, ieşirea  din starea de criză ecologică ... Lista problemelor globale ale umanităţii poate fi completată, ele sunt proprii  vieţii economice, sociale, politice, estetice şi etice.

Economia verde, tehnologii curate,  investiţii verzi, etica verde oferă  ceea ce poate fi desemnat printr-un cuvânt revoluţia verde, care presupune transferarea omului dintr-un habitat urbanistic într-un mediu ecologic curat; în oraşe ecologice, aşezări autonome verzi cu clădiri joase. Desigur, revoluţia verde, dezvoltarea economiei verde, construcţii verzi nu sunt  un panaceu pentru toate relele ale civilizaţiei, dar e clar că este una din soluţiile cele mai promiţătoare pentru rezolvarea acestor probleme.

Rusia rămâne în continuare a fi cea mai mare ţară din lume cu cel mai mare număr de terenuri nevalorificate, ţara cea mai bogată în păduri şi apă dulce. Să luăm, de exemplu, Moscova şi regiunea Moscovei. Un sfert din populaţie a ţării trăieşte acolo, sufocându-se şi încurcând unul altuia, când la zeci de mii de kilometri se întinde pământul gol. Şi sarcina principală este de a utiliza bogăţiile ecologice din Rusia şi posibilităţile tehnologiilor noi. Nu este vorba doar despre renaşterea  banală a satelor. Este necesar de a crea forme noi de aşezări, localităţi de tip rural cu o infrastructură contemporană – aşezări socialmente armonioase, ecologic curate şi eficiente, din punct de vedere al utilizării resurselor, în care vor fi îmbinate toate tipurile de confort: ecologic (apa, aerul alimente) şi tehnologic (aparate electrice de uz casnic, energie electrică şi agrement modern).

Construcţii verzi. Potrivit prognozelor, construcţii verzi în 2013 vor ocupa aproximativ douăzeci la sută din piaţa mondială a serviciilor de construcţii. Construcţii verzi sunt ecologice, durabile, confortabile şi sunt realizate prin utilizarea eficientă a resurselor de energie, de apă şi altor resurse; utilizarea  materialelor ecologice de construcţie şi tehnologiilor noi pentru a reduce la minimum influenţa factorilor tehnogeni asupra omului. Astăzi, în mod clar, se evidenţiază o tendinţă de trecere de la construirea caselor verzi  la crearea eco-oraşelor, aşezărilor verzi. Oraşe ca şi orice sistem viu pot  fi îmbunătăţite în domeniul ecologiei şi eficienţei energetice. Principiile de bază a fondării  aşezărilor verzi – contopirea cu peisaj, echilibrul ecologic, minimizarea impactul asupra naturii, utilizarea surselor de energie regenerabile, prezenţa infrastructurii sociale necesare, transportul public ecologic, rezolvarea problemei deşeurilor, crearea spaţiilor verzi,  preponderent clădiri joase, crearea condiţiilor pentru un trai confortabil - le fac foarte atractive pentru majoritatea oamenilor. La construirea aşezării verde sunt conservate astfel de obiecte naturale, cum ar dumbrăvi,  lacuri, izvoare cu vegetaţia din jur în formă de arii naturale. Mijloacele de comunicare în masă oferă o sensibilizare şi o activitate socială inerentă oraşului, în afara mediului industrial şi administrativ.

Ecologizarea comunicaţiilor. Conceptul de transport ecologic implică crearea unui serviciu de transport separat în structura gospodăriei municipale a aşezării autonome . Funcţiile sale vor include exploatarea vehiculelor, deservirea şi întreţinerea lor. Întemeierea unor astfel de infrastructuri de transport local  va crea  un precedent de trecere sistematică la transportul ecologic curat şi va asigura cererea internă.

Sursele de energie regenerabile. Rusia are resurse imense de energie eoliană, geotermală, solară, resurse de biomasă, resurse hidroenergetice. Potenţialul tehnic al resurselor de energie regenerabile constituie 4,6 miliarde de tone de combustibil convenţional pe an, care de cinci ori depăşeşte volumul real de consum al tuturor resurselor energetice din Rusia. Exploatarea lor este ecologic şi comercial atractivă.

O serie de reglementări (adoptate şi în curs de elaborare) vor contribui la creşterea accelerată a producerii de energie în baza surselor de energie regenerabile. O parte din acte vizează parametrii-ţintă în domeniul energeticii, în special:
• reducerea intensităţii energetice până la 40%  în 2020, începând cu anul 2007;
• creşterea surselor de energie regenerabile până la  6-7% din totalul surselor de generare a energiei;
• creşterea ponderii surselor de energie regenerabile şi alternative în producerea energiei electrice anuale până la 4,5% la 2020.

Investiţii verzi. Noi înţelegem că obiectivele stabilite de finanţare a proiectelor verzi în economia globală, la nivel de ţară, este o sarcină ingrată şi utopică. Însă  introducerea în practică a unor abordări noi pentru organizarea împrumuturilor directe de pe piaţă mijloacelor capitale internaţionale ca o sursă principală de finanţare a proiectelor investiţionale în economia verde, este posibilă. O astfel de finanţare este adesea numită investiţii verzi. Această ramură se află la un stadiu incipient al dezvoltării ciclului său de viaţă, şi este un avantaj, deoarece  este bine cunoscut faptul că cel mai mare profit vor primi companiile care promovează noi tehnologii pe pieţele în creştere. Investitorii fondurilor, proiectelor, programelor verzi vor primi un beneficiu dublu: profituri mai mari şi asigurarea nevoilor în creştere ale industriei de sisteme de protecţie a mediului înconjurător. Un alt factor de creştere - sprijin din partea statului. Guvernele din întreaga lume, în mod activ, au preluat  promovarea  iniţiativelor verzi şi dezvoltarea programelor  pentru a stimula soluţii inovatoare de creştere a consumului energiei curate. SUA investeşte sute de miliarde de dolari pentru dezvoltarea tehnologiilor noi şi crearea locurilor de muncă în ramurile de industrie care sporesc eficienţa energetică şi reduc emisiile de gaze cu efect de seră.

Libertatea economică a aşezărilor verzi.  În cadrul aşezărilor este necesar de a crea procese de producţie a mărfurilor indispensabile pentru auto-suficienţă şi auto-asigurare, bazate pe utilizarea surselor biologice şi energetice locale. De exemplu, creşterea  produselor alimentare, dezvoltarea surselor de energie eoliană, termică, biogazului. În principiu, omul, la el acasă, poate să fie angajat  în orice activitate care nu dăunează natura şi societatea. Dar ar trebui să fim conştienţi de faptul că principalele surse de creştere ale prosperităţii materiale sunt resursele naturale (energia alternativă, pământul negru) şi inteligenţa umană. Prin urmare, în cadrul aşezărilor verzi este important de a cultiva activităţi intelectuale şi a ţine pasul cu progres.

 

Autori: Nehaev S.А., Lagovskii А.I., Muraviov V.Е.

Sursa: green-dom.info

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 25 iunie 2011 11:00
Vizualizări: 3724

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
138
Sfinxurile au jucat un rol important în lumea antică, dacă ne luăm după numeroasele lor sculpturi și reprezentări. Sfinx...
11
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
161
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
127