În Moldova se lansează un proiect ambițios - "Planeta Legendară-3D"

/ Vizionări: 2978

В Молдавии готовится амбициозный проект  «Легендарная планета-3D»

Pe 3 decembrie la Chișinău a avut loc prezentarea proiectului "Planeta Legendară-3D". Proiectul include o serie de 10 expediții auto cu o lungime totală de 200 000 km, o durată de aproximativ 600 zile, 2800 de localități, mai mult de 160 de parcuri naționale și rezervații naturale ale planetei noastre. Un grup de antropologi din Moldova în frunte cu organizatorii proiectului pe două automobile off-road se pregătesc să facă un turneu mondial, al cărui scop este de a povesti lumii întregi despre mica noastră țară - Moldova. Rezultatul călătoriei va fi un ciclu de 120 de ore de video în format 3D stereo cu documentare științifice și educaționale cu rezoluție 4K.

Filmele vor fi surprinde aventurile compatrioților noștri în cele mai frumoase locuri ale planetei, unde aceștia vor promova imaginea Moldovei ca unei țări moderne, cu o istorie veche și un patrimoniu cultural bogat. Acest scop, la drept vorbind, și este principalul obiectiv al proiectului.

Surse de energie regenerabile pentru Moldova
Surse de energie regenerabile pentru Moldova

Primul episod din ciclu în versiunea străină și ultimul în versiunea moldovenească va deveni o relatare despre noi sub denumirea "Moldova Necunoscută". Filmul "Moldova Necunoscută" va povesti lumii întregi dar și compatrioților noștri despre fapte unice și puțin cunoscute din istoria Moldovei, începând cu cultura Cucuteni-Tripolie și până în zilele noastre. Lumea va afla despre edificarea statalității a țării noastre, despre marii domnitori ai Moldovei, clasicii științei și literaturii, despre eposul unic popular. Participanții proiectului "Planeta Legendară-3D" vor dezvălui Moldova modernă prin intermediul minunatelor legende și basme, balade și doine, istorii amuzante și diferite povestiri despre locuri, obiecte și persoane interesante în formă de prezentări video în mai multe localități în colțuri diferite ale lumii.

La rândul său, participanții expediției în jurul lumii vor realiza un ciclu de filme despre cele mai importante și promițătoare evenimente și obiective turistice întâlnite în calea sa. Ciclul de filme "Planeta Legendară-3D" este destinat, în primul rând, publicului local. În doar 3 luni de la începutul călătoriei vor apărea primele episoade în limbile moldovenească și rusă. Proiectul "Planeta Legendară-3D" este conceput la fel și pentru distribuție tele și video la nivel global.

Inițiatorul și organizatorul proiectului - antreprenorul Eugen Tico a declarat presei că deja are o experiență în producerea materialelor video, în special în animația moldovenească - printr-o filială a firmei sale, care își duce activitatea la noi în țară din anul 2010. În plus, Eugen a menționat despre desfășurarea unor castinguri pentru anumite proiecte cinematografice. Apoi însă antreprenorul și-a reevaluat valorile și a hotărât că la moment sarcina sa prioritară trebuie să fie promovarea imaginii țării sale. În activitatea sa legată de producția video el personal s-a confruntat cu problema migrației cadrelor tinere cu calificare înaltă spre occident. Prin urmare, duhul patriotic necesită o intervenție de urgență, asistență și promovare, și nu numai din partea antreprenorilor, dar și din partea statului și politicii naționale.

Moldova creează industria nuciferă
Moldova creează industria nuciferă

Propria contribuție la această treabă nobilă Eugen a decis s-o facă prin conceperea și organizarea proiectului "Planeta Legendară-3D". Potrivit antreprenorului, majoritatea populației republicii nici nu își cunoaște istoria și patrimoniul cultural. Concetățenii noștri nu fac nici un fel de descoperiri a bogăției naționale prin intermediul filmului. Și acest gol trebuie compensat. La urma urmei, există o mulțime de lucruri interesante - artefacte antice, controverse istorice, perioada misterioasă a geto dacilor și a evului mediu, literatura superba a trecutului și contemporană. Toate acestea necesită o prezentare creativă și competentă pentru publicul autohton și comunitatea mondială. Prima și principala caracteristică tehnică sau, în alte cuvinte, viziunea tehnologică prevăzută în acest proiect este calitatea cea mai înaltă a materialului video - 3D-STEREO, cu o rezoluție de 4K. Este un proiect destul de ambițios și demn de un sprijin din partea mediului de afaceri dar și a statului, care cu siguranță se va bucura de mult succes și popularitate.

Echipa expediției include bine-cunoscuta prezentatoare Irina Dolgova, care este și persoana proiectului. Ea este convinsă că experiența călătoriilor sale prin lume ( Irina a vizitat circa 40 de țări) i-a dat un sentiment de sesizare globală. Și toate acestea o vor ajuta să realizeze scopul și obiectivele puse în cadrul proiectului "Planeta Legendară-3D".

Cheltuielile planificate pentru proiect se estimează la 192 000 de euro, fără a include costul automobilelor și salariile membrilor expediției. Echipa a prezentat presei o listă detaliată a cheltuielilor la toate capitolele, începând cu echipamente și terminând cu perfectarea actelor pentru toți participanții. Proiectul are sponsori, însă orice parteneri noi sunt bineveniți, și rezultatul final a proiectului depinde de activitatea permanentă a tuturor părților interesate.

Filmele vor fi prezentate în rețeaua de cinematografe Patria-Moldova, și audiența de telespectatori a proiectului poate ajunge la 45 000 de oameni în cinematografele din țară, și miliarde de vizualizari de pe glob.

В Молдавии готовится амбициозный проект  «Легендарная планета-3D»

В Молдавии готовится амбициозный проект  «Легендарная планета-3D»

 

Valerii Catruc