Au fost lansate testări a betonului care se poate restitui

/ Vizionări: 8258
Tag-uri: , ,

Au început testările de beton care se poate reconstitui şi acoperă fisurile cu ajutorul unor bacterii speciale. Noul material poate prelungi durata termenului de exploatare a betonului și prin urmare, reduce costurile.

Munca se efectuează în Delft University of Technology (Universitatea Tehnică din Delft), Olanda. Este o idee a microbiologului Henk Jonkers şi a tehnologului în beton Eric Schlangen.

După cum a menționat Jonkers Henk, dacă testele vor trece bine, atunci peste 2-3 ani,  vor fi în măsură să lanseze tehnologia în producție.

 

Au fost lansate testări a betonului care se poate restitui

Betonul ecologic va substitui asfaltul toxic
Betonul ecologic va substitui asfaltul toxic

Betonul este unul dintre cele mai folosite materiale în construcție. Dar, după cum știți, el este predispus la fisurare. Crăpăturile mici sunt un element inevitabil, care apare în timpul solidificării betonului, fisurile de o lățime de 0,2 nu afectează rezistența și sunt admise de normele acceptate în industria betonului. Însă apa care nimereşte în aceste fisuri împreună cu substanțele chimice agresive, duce la deformarea betonului.

Dr. Jonkers, a declarat într-un interviu pentru BBC: "În scop de a crește rezistenţa  și durata termenului de exploatare a construcţiei este important de a"vindeca"aceste micro-fisuri”.

Și în atingerea acestui obiectiv, oamenii de ştiinţă au fost ajutaţi de bacteriile Bacillus. În material, cercetătorii au adăugat granule cu sporii microorganismelor și granule care conțin lactat de calciu. Această substanţă servește ca o sursă de hrană pentru bacterii, iar la prelucrare se formează calcit, care umple fisurile formate în beton. Ingredientul principal, fără de care întregul proces descris nu va fi  lansat, este apa. Nimerind în crăpături, apa promovează dezvoltarea bacteriilor. Până la acest moment, sporii sunt în "repaus", menținând viabilitatea timp de mai mulți ani.

Dr. Jonkers: "În condiţiile de laborator, noi am fost capabili să obţinem vindecarea crăpăturilor de o lățime de 0,5 mm, ceea ce de două-trei ori depăşeşte normele acceptate". El a menţionat că acum trebuie să efectueze teste în afara zidurilor de laborator, că este necesar să vadă cum acest concept funcționează la aplicarea diferitor tipuri de beton în diferite modele de construcţii.

Ingredientul principal, fără de care întregul proces descris de mai sus nu va fi lansat, este apa (foto: infuture.ru).

 

 

Sursa: infuture.ru