Au transformat varza murată într-un brand naţional

/ Vizionări: 3394

Квашеная капуста превратилась в национальный бренд

 

Milişăuţi, supranumit "oraşul-varză", este situat nu departe de Suceava și i s-a dus faima pentru gustul deosebit al verzei murate şi producţia-gigant a localnicilor, care au reuşit să creeze un "brand" naţional: "varza de Milişăuţi". Cei 8 400 de locuitori ai orașului în fiecare an, în septembrie se pregătesc de "Festivalul Verzei", sărbătorit cu mare fast imediat după Sfînta Maria Mică. Milişăuţiul se mîndreşte cu tradiţia sa, dar si cu gustul fabulos al celor peste 500 de tone de murături pe care le produce anual, în special varza, pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă.

Adevărul despre varza murată
Adevărul despre varza murată

Castraveţii muraţi, de asemenea, sînt în topul realizărilor localnicilor. De altfel, pe aceştia îi găseşti puşi la fereală de îngheţ într-un mod original. Din loc în loc, în iazuri special amenajate în curţile unor gospodari, butoaiele cu castraveţi sînt plasate de tot satul, ca să treacă iarna, în apa nu prea adîncă. Varza localnicii o păstrează în butoaie uriaşe înalte de 3-4 metri, în care încap 10 - 20 de tone de legume.

Există un secret al zonei, care dă un gust special legumelor: saramura. Apa pe care o folosesc milişăuţenii provine dintr-o salină străveche: Mina Cacica, aflată la 25 de kilometri distanţă şi a cărei apă are proprietăţi curative miraculoase. Lacul salin a fost săpat manual de mineri la vreo 40 de metri adîncime. Apa lui e atît de sărată, încît localnicii o diluează cu apă dulce. Dar e cea mai bună saramură din lume, consideră milișăuțenii. Ea face murăturile locului atît de bune şi aduce în preajma sărbătorilor de iarnă la Milișăuți zeci de turişti veniţi să deguste din faimoasele produse tradiţionale, chiar fără să ştie secretul verzei de Milişăuţi.

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137