Automobilul comun, de ce nu?

/ Vizionări: 1562

În Moscova, după Europa, ia amploare fenomenul „car sharing”. „Car sharing” este o soluție pentru cei cu necesități mici în automobil, iar cîțiva oameni utilizează același automobil. Companiile din Moscova oferă plata pe minut pentru automobile de tipul „rio” sau „solaris” cu 8 ruble pentru un minut și 2-2,5 ruble pe minut pentru staționare (în această taxă este inclus un automobil spălat, alimentat, deservit).

În Moscova, după Europa, ia amploare fenomenul „car sharing”. „Car sharing” este o soluție pentru cei cu necesități mici în automobil, iar cîțiva oameni utilizează același automobil. Companiile din Moscova oferă plata pe minut pentru automobile de tipul „rio” sau „solaris” cu 8 ruble pentru un minut și 2-2,5 ruble pe minut pentru staționare (în această taxă este inclus un automobil spălat, alimentat, deservit). Cererea pentru acest serviciu este în creștere, iar la moment în Moscova sînt înregistrate 650 de automobile comune. Efectul economie este mare: potrivit statisticilor, 1 automobil „car sharing” înlocuiește 10 automobile proprii. Economia apare din cheltuielile pentru asigurare, păstrare, spălare, deservire etc.

În multe dintre așezările ecologice din Europa, de asemenea, există experiența utilizării comune a automobilelor. De exemplu, un sătuc de 50-60 de familii folosesc 4-5 mașini comune. Cooperatorii experimentează diferite sistem de utilizare în comun a automobilelor: orarul de folosire sau rezervare pentru anumite zile sau utilizarea de facto. Exploatarea în comun este practicată peste tot unde e posibil: ateliere comune, parc de chirie a instrumentelor, garaje comune, oficii, spălătorii comune sau saune. Apropo, această experiență există și în Rusia, însă acolo e un „colhoz” adevărat.

Cum credeți, această idee poate fi aplicată în orașele mici și în sate? Sîntem capabil să negociem și să ne unim?