Ayodhya — locul de naştere al lui Rama

/ Vizionări: 6038

Ayodhya - locul de naştere al lui Rama

Oraşul sacru  Ayodhya se află  în statul Uttar Pradesh, pe malul drept al râului Saraya, 555 km la est de Delhi.

Ayodhya - locul de naştere al lui Rama

Chimiştii au identificat locurile cele mai periculoase în oraş
Chimiştii au identificat locurile cele mai periculoase în oraş

Cuvântul "Ayodhya" în sanscrită înseamnă “ceva împotriva căruia nu te poţi lupta”. Se crede că oraşul a fost fondat de către primul dintre oameni - Manu, căruia însuşi Vishnu a dat accest  loc. Ne place sau nu, este dificil să se verifice, dar antichitatea acestui oraş,  într-adevăr, nu poate fi determinată.

Cândva el a fost considerat unul dintre cele mai mari şi cele mai magnifice oraşe din India şi acoperea o suprafaţă de 250 kilometri pătraţi. Chiar şi în "Brahmanda Purana", se spune că Ayodhya este unul din cele şase oraşe sfinte ale hinduismului. Iar "Atharva Veda” descrie Ayodhya, ca fiind “un oraş, construit de zei şi prosper ca paradisul”.  Aici s-au născut, cinci dintre cei 24 de sfinţi Jain - Tirthankaras, inclusiv primul, Sri Dev Rishabha, fondatorul jainismului. Chiar şi Buddha Shakyamuni, de asemenea, a petrecut aici o mulţime de timp.

Ayodhya - locul de naştere al lui Rama

Dar în mintea fiecărui hindus Ayodhya, în primul rând, este asociată cu viaţa regelui divin, Rama, avatarul al şaptelea al lui Vishnu. Aici el a fost născut, aici şi-a petrecut tinereţea, de aici a plecat la războiul victorios împotriva demonului Ravana, aici a revenit după victoria lui şi  aici s-au încheiat zilele lui.

Ayodhya - locul de naştere al lui Rama

TEMPLE

Ramdanmabhuni (Ramkot) - locul de naştere lui Rama, iar acum, din păcate, de asemenea, locul unui conflict religios, practic insolubil.

Adevărul este că în antichitate aici a fost situat un templu dedicat lui Rama. În Evul mediu acesta a fost distrus, iar în locul său sultanul Babur Babri a construit o moschee.

În 1992, o mulţime de militanţi hinduşi au distrus moscheea, mulţi oameni cred că de vină sunt jocurile politice, care nu au nici o legătură cu religia. Acum, statutul acestui loc nu poate fi rezolvat, aici a fost înălţat altarul hindus improvizat, dar intrarea este foarte complicată.

Din cauza acestui conflict Ayodhya nu este cel mai sigur loc pentru vizită.

Printre alte temple din Ayodhya sunt:

Hanuman Garh - cel mai popular templu al oraşului, unul din templele principale ale lui Hanuman, în nordul Indiei.

Ayodhya - locul de naştere al lui Rama

Nageshvarnath – unicul templu al oraşul dedicat lui Shiva. Conform legendei, a fost construit de către fiul lui Rama, prinţul Khushem.

Ayodhya - locul de naştere al lui Rama

Dashrath Bhavan - încă un mic templu liniştit, dedicat lui Rama, Sita şi Lakshman.

Kanak Bhawan - un impresionant templu-palat, construit în 1891.

Ghats

Dacă există un râu în Ayodhya, atunci - în afară de temple, desigur, există şi Ghats.

Ayodhya - locul de naştere al lui Rama

Principalul dintre ele este magnificul Gupta Ghat. Anume aici, potrivit legendei, Rama şi-a pierdut viaţa.

Cum se ajunge la Ayodhya

Cel mai apropiat aeroport de Ayodhya este situat în Lucknow.

Până la dânsul - 130 km, de la aeroport la oraş se poate ajunge cu trenul în 3 ore. Un pic mai departe - Varanasi (200 km), de acolo trenul merge 4 ore. Dar se spune, că trenurile din India nu merg întotdeauna după orar. 

 

Sursa