ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Bacteriile se unesc pentru un război cu antibiotice




 

 

În lupta pentru resursele vitale, atunci cъnd, cum se spune, omul este lup pentru om, un pic de cooperare poate fi un factor important pentru dezvoltarea unei populații de plante sau de animale. Acum, cercetătorii au descoperit că bacteriile modeste, de asemenea, acţionează împreună pentru a atinge un scop comun – a supraviețui.

 

Bacteriile din genul Vibrio care trăiesc în ocean se cooperează în lupta împotriva altor tulpini microbiene de aceeași familie, raportează biologii în revista "Ştiinţa". În coloniile de vibrioni unele specii de bacterii produc antibiotice puternice care ucid microorganismele străine, dar nu afectează tulpina proprie. Descoperirea demonstrează relațiile sociale mai complexe între bacteriile sălbatice decъt era de așteptat și deschide o nouă sursă de antibiotice care luptă cu maladiile umane, spune cercetătorul Martin Polts, un microbiolog de la Massachusetts Institute of Technology, Statele Unite ale Americii.

"Există un număr de specii într-o populație, care îşi iau rolul de protector sau de agresor, - relatează Martin Polts. - Alte specii sunt rezistente la antibioticele produse de alte bacterii, dar ele înseşi nu le produc".

Viața socială a bacteriilor, adesea ignorată, este extrem de importantă, spune Polts, deoarece microorganismele constituie aproximativ 90 la suta din biomasa oceanului. Fiecare milimetru de suprafață acvatică conţine aproximativ un milion de bacterii.
Aceşti microbi sunt responsabili pentru producerea substanţelor nutritive, reciclarea materialelor organice și alte procese de bază care susțin mijloacele de existență vitală ale oceanelor. Dar modul în care acestea interacționează, este puţin cunoscut.

Pentru a examina aceste relații, Polts şi colegii lui au folosit bacterii din genul Vibrio, care include un număr mare de bacterii inofensive bioluminiscente și un virus care provoacă holera. În laborator, cercetătorii au crescut colonii întregi de aceste bacterii oceanice, iar apoi le-a pus împreună pentru a observa procesele de interacțiune.
"Unele bacterii se omoară între ele, - spune Polts. - Și altele au fost absolut invincibile ".

Studierea numărului de 35.000 de exemple de interacțiuni între coloniile de vibrioni a elucidat 850 de cazuri de confruntare, ceea ce este echivalent cu un război bacterian. Determinînd analiza statistică a acestor lupte, Polts şi colegii lui, au constatat că orice bacterie ”criminală” luată a parte, ucide mai degrabă microorganismele străine decît membrii populației ei. Potrivit oamenilor de știință, acest lucru este primul indiciu că există un anumit sistem.

 

Бактерии объединяются для антибиотической войны 

 

De fapt, cercetătorii au descoperit ca nu toate speciile de vibrioni joacă un rol egal în confruntare. Unele celule secretează antibiotice pentru a se proteja împotriva invaziei, de care beneficiază întreaga colonie. În unele cazuri, aceste celule se comportă ca super-soldaţii, aproximativ 5 la sută din vibrioni au fost în stare să nimicească mai mult de 25 la suta din vibrionii din alte colonii.

Polts, compară aceste antibiotice de protecție cu binele public – termenul economic folosit pentru a descrie resursele, cum ar fi aerul curat sau apărarea națională, de care beneficiază întreaga comunitate.

"Într-un cuvînt, bacterii ne-producătoare sunt leneşe, deoarece nu contribuie la producerea antibioticelor, dar beneficiază în urma lor", - explică omul de știință. Oricum n-ar fi, sistemul este stabil, pentru că, probabil, bacteriile ne-producătoare efectuează o serie de alte activități, cum ar fi producerea enzimelor şi altor molecule care pot fi utilizate de întreaga colonie.

Aceasta este prima observație a interacțiunii atît de strînse în populații naturale de bacterii, - adaugă Polts. (Cele mai multe studii bacteriene se bazează pe micro-organisme cu o clona strămoșească comună, ceea ce înseamnă că diversitatea lor genetică nu este la fel de mare ca şi în sălbăticie.) Deoarece antibioticele tradiționale devin din ce în ce mai puțin eficiente, împotriva bacteriilor rezistente la ei, producătorii oceanici de antibiotice pot deveni sursa medicamentelor noi.

"Studiul arată că în natură există încă multe surse nedescoperite de antibiotice, - a spus Polts. - Cred că un studiu mai detaliat ar putea fi foarte important, pentru că noi ne confruntăm cu o eficiență tot mai mică a produselor existente".

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 23 septembrie 2012 14:03
Vizualizări: 4668

Citiţi de asemenea

În Templul Luxor, una dintre monumentele lui Ramses al II-lea, la prima vedere pare un monument obișnuit, dar adăposteșt...
14
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare ...
23
Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare. În India, numele său este înconjurat de aceeași venerație cu care sunt...
108
Încă din copilărie, observându-și părinții lucrând în grădină, cum săpau, cum scoteau buruienile, cum fertilizau, gândea...
84