Balenele reduc anual frecvenţa «vocii» lor

/ Vizionări: 3532

Balenele reduc anual frecvenţa "vocii" lor

 

Balenele reduc anual frecvenţa

Observarea animalelor devine mult mai profitabil decât vânarea lor. Watch-turism
Observarea animalelor devine mult mai profitabil decât vânarea lor. Watch-turism

Specialiştii de la Institutul de Oceanografie Scripps  în colaborare cu o companie de cercetare privată Whale Acoustics au constatat o scădere constantă a frecvenţei, la care “vorbesc” balenele. În fiecare an, datorită acestui fapt misterios inginerii WA sunt forţaţi să reconfigureze dispozitivele lor.

Oceanografii au colectat şi au analizat mii de înregistrări ale “cântecelor” balenelor albastre (Balaenoptera musculus), care au fost documentate de diferite dispozitive, în ultimii 45 de ani. S-a dovedit că lent, dar constant, în frecvenţa tonală a sunetului se reduce ponderea de hertzi. Acest lucru are loc indiferent de oceanul, în care vieţuiesc animalele. Dar, de exemplu, la majoritatea populaţiilor de balene studiate, care locuiesc în apropierea Californiei, frecvenţa sunetului melodiilor din 1965 a scăzut cu 31%.

Dintre posibile cauze ale acestui fenomen - o reacţie la schimbări în componenţa apei oceanului, precum şi pur şi simplu dorinţa balenelor tineri de a imita timbrul vocii celor mai în vârstă, la care ea scade cu vârstă, rapoartează revista "Membrana". Cu toate acestea, opţiunea cea mai plauzibilă şi în acelaşi timp, cea mai tristă - din cauza scăderei fatale a numărului de balene albastre, acum ei sunt nevoiţi să trimită "mesajele" lor mai departe, îar sunetele de frecvenţă joasă, cum se ştie, călătoresc mai departe.

De asemenea, specialiştii subliniază că, în cazul în care cauza înăbuşirii “uimitoare” ar fi fost creşterea nivelului de zgomot  în ocean  cu 12 decibeli, atunci balenelor ar fi mai logic, să cânte la frecvenţe mai înalte pentru a pătrunde prin zgomotul tehnogen.

 

 

Sursă