«Bătrîna a ridicat piciorul până la ureche». Yoga pentru acei care sunt de vârstă de peste 50 de ani

/ Vizionări: 8206

"Bătrîna a ridicat piciorul până la ureche"

Yoga pentru acei care sunt de vârstă de peste 50 de ani

Bătrîna a ridicat piciorul până la ureche - Yoga pentru acei care sunt de vârstă de peste 50 de ani Astfel spunea despre sine străbunica mea. Nu ştiu de unde s-a luat această frază ciudată - nici ea şi nici toate celelalte femei bătrâne din satul ei, nu ar putea face nimic de genul ăsta. Însă astăzi acest lucru au început să facă multe femei bătrâne din oraş, cel puţin cele, care fac yoga.

Hoţii i-au lăsat bătrînei 500 de ruble fără a lua nimic (Video)
Hoţii i-au lăsat bătrînei 500 de ruble fără a lua nimic (Video)

Desigur, nimeni nu consideră centre de yoga, locuri unde învaţă “să te legi în noduri”. Mai degrabă locul, unde învaţă să te relaxezi pentru a primi o rezervă de vioiciune şi a întrema sănătatea. Oare nu acest lucru este insuficient la orice vârstă, să nu mai vorbim de cea înaintată?

În Occident, o multime de oameni, care sunt de vârstă de peste 50 de ani practică yoga. De mult timp am fost interesat cum stau lucrurile la noi. Şi dacă despre grupuri de copii şi femei gravide, am auzit cu urechile proprii, apoi despre grupurile pentru persoane în vârstă spun şi scriu mult mai puţin. Dar oamenii în vârstă ca şi copiii, şi femeile gravide au nevoie de o abordare specială. Pe de altă parte, m-am gândit, poate, că nu-s atât de mulţi doritori să se angajeze în astfel de grupuri? Poate că nu sunt solicitate, deoarece persoanele în vârstă pot avea dificultăţi financiare, şi pur psihologice de a nu practica yoga - consecinţele educaţiei comuniste sau religioase ... Pentru clarificare, m-am adresat la  cei care cunosc această problemă cel mai bun - profesorii grupurilor de vârstă înaintată. Răspunsurile lor, sincer, m-au surprins şi m-au încântat.

Instructor al grupei pentru persoane de vârstă înaintată din "Ashtanga Yoga Center" Valentina Bebutova este o publicitate vie a lecţiilor ei: forma sa fizică şi optimismul sunt de invidiat pentru orice fată tânără. "Când am venit la acest centru, am organizat yoga pentru persoane în vârstă, probabil datorită faptului, că eu însămi sunt în vârstă”, - a spus Valentina. “Înţeleg pe plan intern ce ar trebui unui astfel de om. Grupa există al nouălea an. Totul a început de la zero, cu două sau trei persoane, iar acum este în mare căutare. În majoritate sunt implicate femeile, bărbaţii sunt mult mai complexaţi. Ei nu se simt foarte confortabil în grupă, deoarece toate femeile care practică yoga, o fac în mod regulat, şi au progrese foarte bune. Fiecare dintre aceste femei ar putea da cote oricărei fete şi după nivelul de îndeplinire a asanelor şi a sarcinelor. Iar bărbaţii deseori nu-şi dau seama că nu trebuie să comită violenţă împotriva lor înşişi. Ei nu pot să se aşeze jos, să stea jos, pentru a se adânci în sine. Femeile, în acest plan, sunt mult mai calme. Deşi la mine vin numai doi bărbaţi, şi la ei se observă o creştere treptată - yoga are un efect terapeutic foarte bun asupra celor, care nu sunt în grabă. Şi pe deasupra, nu primesc pe toţi. Există boli, care necesită o muncă individuală - de exemplu, toate tipurile de hernii, neoplasme, trebuie să fii foarte atentă cu pietre, în special, în vezica biliară.

Bătrîna a ridicat piciorul până la ureche - Yoga pentru acei care sunt de vârstă de peste 50 de ani Yoga - nu este o concurenţă, fiecare lucrează cu instrumentul său. Nu are nici un sens să te uiţi la alţii, pentru că toată lumea are probleme personale. Cine vine la mine, înţelege că yoga este arta de relaxare şi nimic mai mult. Noi învăţăm să ne relaxăm în orice formă - pe picioare, pe cap, pe şezute, pe culcate. Conştiinţa este relaxată – se va relaxa şi trupul. Apropo, persoanele în vârstă se concentrează mai bine: capacitatea de a se concentra este mai mult prezentă la o vârstă matură, decât în tinereţe. În plus, acum este timpul când toată lumea înţelege că, dacă nu-ţi vei acorda nici o atenţie, mai departe nimic bun nu se va întâmpla - schimbarea mediului, produse alimentare de o calitate proastă, o mulţime de stress. Oamenii au devenit mai inteligenţi, frecventarea a tot felul de exerciţii nu se mai consideră, ca fiind ceva ruşinos. Însă mai demult, pe timpurile părinţilor noştri, acest lucru deseori se trata cu dispreţ, iată deci faci totul numai pentru sine. Dar, de fapt, este pentru toată lumea. Pentru că conştiinţa umană devine mai cumpătată, relaţiile cu persoanele apropiate mai echilibrate.

Calea spre iluminare. În Rusia yoga este în plină expansiune
Calea spre iluminare. În Rusia yoga este în plină expansiune

Yoga - este lucrul cu mintea, cu conştiinţa - prin intermediul corpului, care este o manifestare concretă a conştiinţei. Chiar de la prima lecţie începe procesul de eliberare de diverse temeri şi complexe, deoarece toate aceste elemente negative sunt depuse la nivelul de membrană fizică brută. Deci atunci când o persoană vine în clasă şi face lucruri elementare, cum ar fi întinderea braţelor, picioarelor, ea  trage în sine un spaţiu minim, eliberându-se nu numai de  blocuri fizice, ci şi de cele psihologice. Şi cu cât mai stabilă este practica, cu atât mai mult se întâmplă, şi omul obţine un fel de libertate interioară.

Am un elev care are acum 61 de ani. El face astfel de asane, pe care un om tânăr trebuie să însuşească timp de 10 ani. El se simte minunat – oare este o persoană de vârstă înaintată? Din punct de vedere al yoghinului nu”.

 

 

Sursa