Băuturile light se asociază cu un risc crescut de diabet

/ Vizionări: 2784

Напитки light связаны с повышенным риском развития диабета

 

Băuturile îndulcite light s-ar putea asocia cu un risc crescut de diabet, potrivit unui studiu publicat la Paris. Desfăşurat de cercetători francezi pe 66.188 femei, ţinute sub observaţie din 1993, studiul a confirmat existenţa unei legături între băuturile îndulcite şi diabetul de tip 2 (cel mai frecvent), relatează afp.com.

 

Băuturile răcoritoare din comerț omoară anual 184.000 de oameni
Băuturile răcoritoare din comerț omoară anual 184.000 de oameni

Contrar a ceea ce se crede în general - că băuturile light reduc riscul de diabet -, cercetătorii de la Inserm au arătat că riscul de diabet este mai mare la cei care consumă băuturi light decît la cei care beau răcoritoare îndulcite normal.

Rezultatele, publicate în revista americană 'Journal of Clinical Nutrition', au arătat că femeile care consumă băuturi light beau mai mult decît cele care preferă băuturile îndulcite normale (2,8 pahare/săptămînă faţă de 1,6 pahare/săptămînă în medie). Dar, chiar şi la cantitate egală, băuturile light se asociază cu un risc mai mare de diabet: la un consum de 0,5 l/săptămînă, riscul creşte cu 15%, iar la 1,5 l/săptămînă, cu 59%.

 

 

Sursa: moldovenii.md