Beneficiile uimitoare ale cenușii

/ Vizionări: 2474

Невероятно полезные свойства золы

1. Cenușa hrănește plantele

Nu conține azot, în schimb conține pînă la 30 de elemente: potasiu, calciu, magneziu, fier, cremene, fosfor, sulf, bor etc.

Cenușa poate înlocui îngrășămintele de fosfor și potasiu. Totodată, cenușa obținută din arderea lemnului sau paielor conține diferite elemente.

În 100g de cenușă de lemn (1 pahar de 200 g) se conțin 3 g de fosfor, 8 g de potasiu, 25 g de calciu.

Cenușa din paie conține mai multe substanțe hrănitoare – 5-6 g de fosfor, 10-16 g de potasiu.

Tratament cu cenuşă (Partea II)
Tratament cu cenuşă (Partea II)

La pregătirea solului primăvara (dacă toamna nu au fost introduse îngrășăminte) se introduc 100 g de cenușă la 1 m2, ceea ce înlocuiește 1 lingură de sulfat de potasiu. De asemenea, prin acest tratament, plantele sînt asigurate cu bor, care este insuficient în solurile nisipoase.

Unii grădinari recomandă adăugarea a 3-5 pahare de cenușă la 1 m2 la săpatul și afînatul solului (pe solul nisipos se introduce doar primăvara). Însă această cantitate poate dăuna rîmelor și altor microorganisme din sol. Asta deoarece cenușa este o bază agresivă.

Cenușa poate fi administrată și în soluție – 1 pahar de cenușă la o căldare de apă se folosește la irigarea 1-2 m2.

Introducerea regulată a cenușii în solul de sub flori, arbuști, legume și copaci ameliorează alimentarea lor, sporește rezistența plantelor la boli și capriciile naturii.

Iar frunzele plantelor hrănite cu cenușă devin tari și inaccesibile pentru dăunători.

2. Cenușa ajută la combaterea dăunătorilor

Cenușa nu distruge dăunătorii însă face condiții nefavorabile pentru ei.

Împotriva dăunătorilor se folosește infuza de cenușă de o zi (100 g de cenușă la 10 l de apă). Un asemenea duș este benefic pentru varză, coacăz și prun.

3.Cenușa se folosește în prevenirea putregaiului la păstrarea legumelor

Rădăcinile prelucrate cu cenușă le protejează de putregai.

De asemenea, e bine de presărat cu cenușă legumele depozitate la păstrare pe iarnă (cartof, morcov, sfeclă).

4. Cenușa contribuie la încolțirea rapidă a semințelor, la întărirea răsadului

Mulți grădinari folosesc cenușa pentru umezirea semințelor înainte de semănat. La 1 l de apă se iau 2 linguri de cenușă, se lasă 2 zile, se strecoară.

5. Cenușa ameliorează structura solului și îmbogățește compostul

Pe lîngă faptul că cenușa hrănește solul, ea reduce aciditatea solului.

La formarea grămezilor sau gropilor de compost e bine de utilizat și cenușa.

Totuși, cenușa nu se combină cu bălegarul și azotatul de amoniu.

Cenușa se păstrează în locuri uscate – la umezire se pierde calciul.

Informații utile:

1 linguriță conține 2 g de cenușă

1 lingură = 2 g de cenușă

1 cutie de chibrituri = 6 g

1 pahar = 100 g

1 borcan de 0,5 l =250 g

1 borcan de 1 l = 500 g de cenușă

 

Sursa: econet.ru