BERD a alocat 5 milioane de dolari pentru sporirea eficienţei energetice în Moldova

/ Vizionări: 3046

ЕБРР выделил 5 миллионов долларов на повышение энергоэффективности в Молдове 

 

Delta Electronics a contribuit la îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor din Taiwan
Delta Electronics a contribuit la îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor din Taiwan

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) continuă să susţină investiţiile în sectorul energetic din Moldova, alocînd 5 milioane de dolari băncii „ProCredit Bank Moldova” pentru creditarea companiilor private care realizează proiecte privind sporirea eficienţei energetice. Potrivit informaţiei acordate NOI.md de surse din cadrul reprezentanţei permanente a BERD în Moldova, aceste mijloace sînt destinate finanţării proiectelor în domeniul eficienţei energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie, realizate de întreprinderile mici şi mijlocii din domeniul agricol şi al serviciilor comerciale. Este vorba despre susţinerea investiţiilor în modernizarea utilajului, instalarea cazanelor noi, instalarea generatoarelor electrice şi altor utilaje care vor permite reducerea consumului de energie şi preţului de cost al acesteia.

Potrivit reprezentanţilor BERD, economia Moldovei este una dintre cele mai consumatoare de energie din regiune şi rămîne extrem de dependentă de importul resurselor energetice. Linia de creditare în mărime de 5 milioane de dolari pentru „ProCredit Bank Moldova” face parte din Programul de finanţare MoSEFF-II (Moldovan Sustainable Energy Financing Facility), estimat la 22 milioane de euro. Programul MoSEFF-II va fi completat cu un grant în mărime de 6,8 mil. de euro din partea UE. BERD este unul dintre cei mai mari investitori în Moldova.

Pînă în prezent, BERD a aprobat circa 90 de proiecte investiţionale în Moldova în valoare de peste 700 mil. de euro în domeniul energetic, în transport, agricultură, industrie, sectorul bancar etc.

 

 

Sursa: noi.md