Biocombustibil: benzina va fi înlocuită de alge

/ Vizionări: 4650

Biocombustibil: benzina va fi înlocuită de alge 

 

Creșterea nivelului de CO2 în oceane a provocat o creștere bruscă a planctonului
Creșterea nivelului de CO2 în oceane a provocat o creștere bruscă a planctonului

Un grup de oameni de ştiinţă chilieni şi americani au găsit o modalitate de a obţine biocombustibil din alge de mare, relatează Julia Belardelli într-un articol publicat în ziarul La Repubblica.

"Ideea de a folosi alge pentru a produce biocombustibili din surse regenerabile o lungă perioadă de timp i-a animat pe cei care sînt conştienţi de faptul că, dacă nu vă fi oprită utilizarea hidrocarburilor, criza energetică s-ar putea permanentiza. Pînă de curînd, algele de mare nu erau considerate suficient de economice ca sursă de biomasă, ele nu puteau concura cu combustibilul derivat din petrol. Dar acum, datorită descoperirii laboratorului american Bio Architecture Lab (BAL 1), situaţia s-a schimbat. Un microb creat în laborator metabolizează toate zaharurile din algele brune, acestea devenind o sursă alternativă de energie la un cost similar cu cel al petrolului"- scrie publicaţia.

"Cercetătorii noştri au conceput o metodă prin care toate grupele de zaharuri din alge pot fi transformate în energie, reuşind acest lucru cu un cost mic", a declarat Daniel Trunfio, directorul Bio Architecture Lab.

Algele constituie o sursă de biocombustibil extrem de promiţătoare în comparaţie cu porumbul şi trestia de zahăr. Spre deosebire de aceste surse tradiţionale de etanol, algele nu necesită folosirea terenurilor arabile în detrimentul culturilor plantate în scop alimentar.

Cultivarea de alge va avea un efect benefic asupra mediului în ansamblu, atît la suprafața apei, cît și sub apă. În planurile imediate ale savanților intră și crearea unei structuri pilot în Chile şi demararea proiectelor noi în SUA şi Norvegia.

 

 

Sursa: moldovenii.md