ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Bomba cu ceas ticăie sub gheața Arcticii




 

 

Oamenii de știință avertizează că sub gheața arctică există o adevăratp bombă cu ceas, din cauza uriașelor cantități de gaz metan, care pot produce schimbări climatice dramatice în întreaga lume.

 

Cercetătorii estimează că efectele climatice ale eliberării acestui gaz metan în atmosferă ar putea costa omenirea 60 de trilioane de dolari, aproximativ cît dimensiunea economiei globale din anul 2012, potrivit BBC News.

De mai mulți ani, oamenii de știință au fost preocupați în privința impactului creșterii temperaturilor din regiunea permafrosturilor din zona arctică. Cantitățile mari de metan sînt concentrate în regiunea tundrei înghețate, dar există și sub forma unor gaze semi-solide sub apa mării Siberiei de Est.

Cercetările anterioare ale experților au arătat că diminuarea stratului de gheață din estul Siberiei au permis apelor să se încălzească, iar metanul să iasă la suprafață. Oamenii de știință au descoperit fîntîni de gaz metan care au dimensiuni de pînă la un kilometru în diametru în aceste ape.

Cercetătorii avertizează că eliberarea acestor cantități de metan în atmosferă ar crește impactul schimbărilor climatice, precum inundațiile, creșterea nivelului marii, daune asupra agriculturii și sănătații umane în valoare de 60 de trilioane de dolari.

"Aceasta este o bombă cu ceas care în această etapă nu a fost recunoscută pe plan mondial. Credem că este foarte important pentru liderii mondiali să discute cu adevărat despre implicațiile acestei eliberări de metan și ceea ce am putea face pentru a preveni izbucnirea întregii cantități de gaz", a spus profesorul Gail Whiteman de la Universitatea Erasmus din Olanda.

Se consideră că există cantități nedescoperite de pînă la 30% din gazul metan și 13% din petrolul din întreaga lume în aceste zone arctice.

Potrivit oamenilor de știință, dacă 50 de miliarde de tone de metan ar ajunge în atmosferă, concentrația acestui gaz ar crește de 12 ori și ar duce la creșterea temperaturii Pămîntului cu 1,3 grade.

Cercetătorii de la Cambridge cred că comunitatea internațională nu poate face nimic pentru a preveni explozia unei "bombe de metan", nici chiar oprirea totală a producției industriale nu va întoarce nivelul de CO2 la punctul în care ghețarii nu se vor mai topi și vor începe să se recupereze. Deși cronometrul nu poate fi oprit, pot fi minimizate efectele erupției metanului.

 

 

 

Sursa: noi.md

 

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 04 august 2013 9:32
Vizualizări: 1835

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
100
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
82
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
136
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
102