Buruienile ce pot fi consumate ca alimente și ca remedii medicinale

/ Vizionări: 654

Сорняки которые можно использовать в пищу и в медицинский целях

Aceste plante cresc în fiecare grădină și sînt un adevărat cadou al naturii. Ele nu trebuie plantate, plivite și irigate, ele cresc singure și pot fi consumate în alimentație. Ele conțin multe vitamine și substanțe nutritive și mai au și efecte curative.

Deseori proprietarii de case și grădinarii luptă cu buruienile – plantele care cresc singure, ci nu au fost plantate acolo special. Noi sîntem gata să plantăm iarbă și să amenajăm ronduri cu flori, luptînd cu buruienile, dar nu toți știu că multe dintre ele nu doar sînt comestibile, dar și hrănitoare, folositoare și ar putea fi un supliment gratuit în meniul nostru.

Lumea potrivit Monsanto (Video)
Lumea potrivit Monsanto (Video)

În loc să luptăm cu aceste buruieni să vedem care dintre ele cresc în curtea voastră. Vom examina doar cîteva dintre cele mai răspîndite buruieni, ce pot fi consumate și folosite în scopuri medicinale.

Păpădia

Pentru cei care doresc ca grădina să arată ca un teren de golf, pădădiile sînt cei mai aprigi dușmani, însă această buruiană comestibilă are atîtea beneficii. Începînd cu rădăcinile și terminînd cu florile – păpădia poate fi consumată atît crudă, cît și preparată. Frunzele de păpădie pot fi colectate în orice moment al perioade de vegetație, iar cele mai tinere se consideră mai puțin amare și mai gustoase crude. Frunzele mai mari sînt bune în calitate de supliment la salate. Dacă frunzele crude de păpădie nu vă atrag, atunci ele pot fi preparate la abur, adăugate în tocăniță sau supă, ceea ce le pot face mai puțin amare. Florile de păpădie sînt dulci și crocante, pot fi consumate crude sau prăjite, sau chiar folosite pentru fabricarea vinului. Rădăcina din păpădie poate fi uscată și prăjită și utilizată în calitate de înlocuitor de cafea.

Portulaca

Ce alimente te ajută să adormi
Ce alimente te ajută să adormi

Portulaca este o plantă ce poate fi găsită pe parcelele umede și în zonele umbrite ale grădinii. Această buruiană modestă nu este doar comestibilă, dar și foarte hrănitoare, deoarece ea conține mai mulți acizi grași omega-3 decît alte legume sau frunze și poate fi folosită drept garnitură la salată sau tocăniță, ea poate fi adăugată în supe sau carne coaptă. Portulaca este suculentă, frunzele și tulpinile pot fi mîncate crude sau preparate, pentru a adăuga o aromă picantă bucatelor.

Trifoiul

Trifoiul este o simplă buruiană, care deseori rămîne neobservată, dar foarte iubită de albine și bondari, iar frunzele și florile de trifoi pot fi folosite în diverse bucate. O cantitate mică de frunze crude de trifoi pot fi adăugate în salate, iar florile de trifoi roșu sau alb pot fi consumate crude sau uscate pentru pregătire ceaiului.

Păiușul de oaie

Alimente — alegerea victimei (Video în rusă)
Alimente — alegerea victimei (Video în rusă)

Lăstarii și frunzele tinere pot fi mîncate crude sau pot fi preparate la abur, ca spanacul. Ele pot înlocui cu succes această plantă! Semințele de păiuș seamănă cu loboda, care la fel pot fi colectate și consumate.

Pătlagina

Această buruiană simplă este nu doar o plantă medicinală minunată, ce poate fi folosită pentru calmarea arsurilor, mușcăturilor, erupțiilor cutanate și rănilor. De asemenea, ea este foarte gustoasă. Frunzele tinere de pătlagină pot fi mîncate crude sau preparate la abur, fierte sau prăjite, în timp ce frunzele mai bătrîne pot fi puțin mai tari, dar la fel pot fi consumate. Semințele de pătlagină pot fi preparate ca cerealele și pot fi adăugate în calitate de fibre și laxativ natural.

Rocovina

Este o buruiană foarte nepretențioasă ce poate fi folosită atît în alimentație, cît și în calitate de plantă medicinală. Frunzele, tulpina și florile pot fi consumate atît crude, cît și preparate. De asemenea, planta poate fi folosită în calitate de cataplasmă pentru arsuri și erupțiilor cutanate și poate fi bătut ca ceai în calitate de laxativ ușor.

Nalba

Frunzele și semințele de nalbă sînt comestibile. Ele pot fi consumate crude sau pregătite la abur, fierte sau prăjite. Această plantă are un gust plăcut și proaspăt, iar cu cît frunzele sînt mai tinere cu atît sînt mai fine.

 

Sursa: rodovid.me