Călătorie în centrul Pămîntului, cu ajutorul razelor X

/ Vizionări: 2936

Călătorie în centrul Pămîntului, cu ajutorul razelor X

 

Călătorie în centrul Pămîntului, cu ajutorul razelor X

 

Centrul Pămîntului, care se află la 3.000 de kilometri sub nivelul mării, este aproape imposibil de explorat, însă oamenii de știință ar putea avea o astfel de șansă în curînd cu ajutorul unei noi tehnologii. Experimentul va încerca să dezvăluie procesele misterioase care au loc în centrul planetei.

Dispozitivul laser ID24 va utiliza razele X pentru a încălzi la temperaturi extreme fierul și alte materiale, în incercarea de a recrea condițiile extreme din centrul Pămîntului, investigînd și originea cîmpului magnetic al planetei sau propagarea șocurilor produse de cutremure.

ID24 va utiliza tehnologia dispozitivului diamond anvil cell, care poate permite comprimarea unui material foarte mic, așezat între două diamante, la presiuni foarte mari, care depășesc 3 000 000 de atmosfere.

Aceste mostre sînt comprimate astfel la o presiune de milioane de ori mai mare decît cea de la suprafața Pămîntului, iar apoi laserele de mare putere sînt îndreptate spre diamante, încălzindu-le la peste 10.000 grade Celsius.

 

 

Sursa: moldovenii.md