ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Calul Yakut




 

 

Pentru prima dată am întâlnit acest animal de companie minunat în timpul vacanţei şcolare de vară, atunci când am mers la rude din sat. A fost sezonul cositului fânului, şi unchiul meu m-a luat cu sine. Am mers cu el pe un cal viu. Impresiile în urma acestei călătorii au rămas cele mai minunate.

 

Calul Yakut 

 

Rasa Yakut este cea mai nordică din lume. Calul este singura specie de tipul de pădure adaptat la întreţinere în turmă pe tot parcursul anului. Mijlocii la statură (130-135 cm la greabăn), cu un cap mare, gâtul scurt şi gros, crupa lungă şi masivă, spatele larg şi adesea în formă de crap, picioare scurte şi robuste, caii de rasa Yakut sunt perfect potriviţi pentru clima aspră de nord.
Caii se salvează de frig cu părul lung, foarte gros şi un strat de piele, de asemenea, gros, cu grăsimea subcutanată. Blana lor în timpul iernii ajunge la 8-10 cm lungime, coada este stufoasă, de obicei, ajunge până la pământ, coama acoperă nu numai gâtul, dar şi umerii calului. Culoarea părului la calul Yakut este preponderent gri, gri-maroniu, cenuşie. În gerurile severe, la -50, - 60 de grade, caii sapă iarba de sub zăpadă cu copite.

 

Calul Yakut 

 

Caii Yakut se călăresc, de la ei obţin carne şi lapte, iar din blană sunt cusute haine calde şi rezistente la purtat. Pasul calului Yakut este mărunt, dar foarte ager şi potrivit pentru a se mişca pe trasee forestiere întortocheate. Caii Yakut se dezvoltă târziu, dar sunt veşnici: realizând deplina dezvoltare doar la cinci sau la şase ani, ei sunt adesea folosiţi în creştere şi în lucru până la 25-27 de ani.

 

Calul Yakut 

 

Yakuţii merg cu caii la vânătoare. Pentru a face acest lucru, calul se ia din turmă şi rămâne legat scurt de un stâlp special timp de două zile (adică, se ţine flămând), astfel ca animalul nu se poate apleca. Acest lucru se datorează faptului că calul în turmă se face foarte gras şi să dezvaţă de munca grea. Dacă imediat calul începe să gonească prin pădure, el poate să se îmbolnăvească şi chiar să moare. Dacă calul va sta două sau trei zile fără mâncare, el va rezista perfect cursei îndelungate. Această metodă de "rezistenţă" se foloseşte la yakuţi timp de secole.

 

Calul Yakut 

 

În cursul anului caii Yakut din turme se alimentează cu păşune, fără nici o protecţie împotriva intemperii. Cu o climă continentală, în Yakutia precipitaţii sunt relativ puţine, iar zăpada nu este prea adâncă: caii sapă zăpada şi ajung la iarbă. Acest păşunat de iarnă se numeşte „tebenevka”. În primăvara anului caii pasc pe pantele abrupte ale dealurilor din sud (acolo clima este mai caldă), dar cu sosirea căldurii, ei sunt mânaţi pe întinderile deschis. În timpul iernii fânul primesc doar caii de lucru (de obicei, masculii castraţi), care sunt întreţinuţi în ţarcurile lor. Mânjii se nasc în primăvara devreme, în zăpadă.

 

Calul Yakut 

 

Iar vara caii pierd în greutate:ei nu pot paşte normal din cauza unui număr mare de ţânţari, muşte. Toată vara, în satul ard turte din balegă de vacă, aşa numiţi fumegătorii speciali, pentru a alunga muşte şi ţânţari. De altfel, una din cele mai populare legende spune că în antichitate caii sălbatici au venit la oameni ca să scape de ţânţari în fumul rugurilor.

 

Calul Yakut 

 

Printre caii Yakut se disting două tipuri: de nord şi de sud. Aceştia diferă în mărime, unele caracteristici ale exteriorului şi în origine. Caii de tipul sud au un trunchi mai lung şi mai adaptat pentru a lucra în ham. Caii din nordul Yakutiei sunt mult mai mari, decât caii de tipul sud, şi sunt mai bine adaptaţi pentru transportarea încărcăturilor, sunt caii de tip samar. Capul lor este mai puţin aspru şi mai lat în frunte, iar părul mai des. Centrul de reproducere al acestora este regiunea Verkhoyansk. Există o opinie că acest tip derivă din amestec de cai, aduşi de iakuţii, şi un cal sălbatic, mare şi alb, din tundra. Fosile acestei rase de cal, descoperite de Chersky în 1878, pe malul râului Lena, lângă Verkhoyansk, datează din era mamuţilor.

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

Calul Yakut 

 

În 1943, în regiunea Verkhoyansk a fost organizat un centru de stat pentru creşterea cailor de rasă, al cărui scop a fost îmbunătăţirea rasei Yakut pe baza exemplarelor locale. Au existat încercări de încrucişare a raselor de cai Yakut cu specii de cai obişnuiţi, dar impactul lor asupra rasei nu a avut nici un efect. Puritatea rasei Yakut este protejată de natura severă din Yakutia: caii de alte rase, pur şi simplu, nu supravieţuiesc în condiţiile locale. La mai mult de 150 de mii de animale de rasă, hibrizi alcătuiesc doar 2-3%.

Un analog ecologic (blănos) al calului Lena sau calului Chersky, care a trăit în aceste locuri cu 12 mii de ani în urmă.

 

Calul Yakut 

 

 

Sursa: green-dom.info

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 31 martie 2012 15:31
Vizualizări: 6980

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
1
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
85
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
80
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
157