ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Capsunile si ciresele, cele mai gustoase “medicamente” de sezon



 

Dulci si foarte gustoase, ciresele si capsunile sunt fructe sarace in calorii, insa extrem de bogate in antioxidanti pentru contracararea efectelor radicalilor liberi si in prevenirea bolilor canceroase, vitamina C benefica pentru piele si cu efect antiinflamator, vitamine din complexul B pentru energizarea organismului, magneziu pentru ameliorarea starilor de oboseala si a depresiei, melatonina utila in caz de insomnii, nevroze, stari de anxietate si migrene, dar si vitamina K pentru buna functionare a ficatului si a bilei.
De ce sa mancam CĂPSUNI
- Antioxidantii regasiti in compozitia capsunilor sunt arme de temut impotriva radicalilor liberi din mediul inconjurator, acestia din urma fiind responsabili de aparitia unor boli grave si chiar a cancerului. Antioxidantii participa la fortifierea sistemului imunitar, mentin organismul tanar si sanatos, previn imbatranirea prematura a celulelor si, implicit, a pielii si ne feresc de bolile degenerative.
-  Mentin glicemia in limite normale: capsunile contin doar 5% zahar si restul apa, de aceea pot fi consumate si de diabetici pentru ca au un indice glicemic foarte scazut. Nu doar ca nu creste glicemia, insa studiile au demonstrat ca o singura ceasca de capsuni mancate pe zi regleaza nivelul glucozei din sange. Astfel, zaharul consumat la o masa la care se mananca si capsuni va duce la o crestere mai mica a glicemiei decat in absenta acestor fructe.
- Fibrele continute de capsuni duc la scaderea colesterolului si a trigliceridelor din organism.
- Capsunile sunt de mare ajutor celor care au un nivel ridicat al tensiunii arteriale, asa ca daca luptati cu hipertensiunea, nu lasati sa treaca luna mai, atunci cand capsunile sunt cele mai gustoase dar si cele mai ieftine, si urmati o cura serioasa cu aceste fructe extrem de sanatoase.
- Doar 100 de grame de capsuni aduc organismului 98% din doza zilnica recomandata de vitamina C cu puternic efect antiinflamator si antioxidant, benefica in afectiunile care duc la degenerarea celulara si la distrugerea vederii.
- Polifenolii din capsuni, printre care antocianina, pigmentul care confera fructului culoarea rosie, reduc inflamatiile cronice si de aceea persoanele care sufera de artrita, astm, ateroscleroza ar trebui sa manance minim 100 de grame de capsuni pe zi pentru o imbunatatire considerabila a starii de sanatate.
-  Studii realizate la Universitatea „Harvard” confirma faptul ca aceste fructe tin la distanta bolile cardiovasculare.
-  Capsunile imbunatatesc memoria si procesul de invatare, datorita polifenolilor care stimuleaza functionarea neuronilor si ajuta creierul sa se detoxifieze.
-  Capsunile sunt un bun tonic si energizant al organismului, fiind de ajutor in cazul anemiilor, asteniilor, dar si al insomniei.
-  Acidul folic din compozitia capsunilor este o substanta care previne malformatiile fatului si contribuie la evolutia sanatoasa a sarcinii.
-  Capsunile sunt o sursa importanta de mangan (19% din doza zilnica recomandata), mineral implicat in buna functionare a superoxid dismutazei, enzima cu rol-cheie in procesul de lupta impotriva stresului oxidativ si a radicalilor liberi. Enzima previne degradarea ADN-ului si este esentiala, printre altele, in mentinerea tineretii pielii.
- Capsunile sunt foarte eficiente in combaterea ridurilor, atat consumate intern, cat si aplicate sub forma de masti.
- Bogate in vitamina K, capsunile au efecte benefice asupra ficatului si a bilei.
-  Un consum regulat de capsuni duce la scaderea puseelor reumatice, reduce inflamatiile articulatiilor si actioneaza la fel ca si medicamentele pentru dureri, fiind extrem de benefice in tratamentul gutei si al reumatismului.
-  Proprietatile inflamatoare ale capsunilor si efectul lor tonic asupra sistemului vascular ar tine varicele departe prin reducerea inflamatiilor si a stazelor venoase. De asemenea, tratamentul cu capsuni este foarte bun si pentru hemoroizi.
De ce sa mancam CIRESE
-  Vitamina A din compozitia cireselor este excelenta pentru piele deoarece contine mult betacaroten, de 20 de ori mai mult decat capsunile, nutrient necesar pentru un sistem imunitar puternic si o piele stralucitoare.
-  Numarul redus de calorii (63 de calorii la 100 de grame de fructe) si continutul bogat in apa (75% apa) recomanda ciresele in curele de slabire pentru ca previn deshidratarea si confera senzatia de satietate, gratie fibrelor solubile din compozitie.
-  Ciresele au un continut bogat de antioxidanti, minerale, acid elagic, vitamina C, vitamina A, bioflavonoidele, melatonina si antiociane. Melatonina este un antioxidant excelent pentru calmarea sistemului nervos, recomandata in caz de insomnii, nevroze, stari de anxietate si migrene.
-  Mineralele precum potasiul, fierul, cuprul, zincul, cuprul si manganul din compozitia cireselor ajuta la pastrarea unui ritm cardiac normal si sunt elemente-cheie pentru un transport eficient al substantelor nutritive catre organele vitale.
- Pe langa scaderea numarului de kilograme, consumul de cirese confera suplete si fermitate pielii.
- Gratie continutului ridicat de potasiu, ciresele au un efect diuretic excelent, iar cozile de cirese au efecte pozitive in tratarea bolilor tractului urinar.
- Ciresele sunt “medicamente” indicate in urmatoarele afectiuni: obezitate, intarzieri ale cresterii, fermentatie intestinala, constipatie, prevenirea imbatranirii, lupta impotriva cancerului, prevenirea bolilor cardiovasculare, ameliorarea durerilor provocate de artrita, guta, dureri de cap, diminuarea simptomelor asociate cu fibromialgia, imbunatatirea functiilor fiziologice si mentale.

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Luni, 23 iunie 2014 9:34
Vizualizări: 4397

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
131
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
154
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
118
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
244