ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Casa de paie cu consum zero de energie (+Foto)




 

Având experiența de a construi o casa de paie (în 1996), Eugen Șirokov și-a realizat visul de a construi o eco-casă cu consum zero de energie în satul belarus Belaruci, complet autonomă, care nu are nevoie de gaze sau energie electrică din exterior.
În conformitate cu această condiție, omul este singurul responsabil pentru funcționarea casei, și familia lui nu se teme de nici o criză.

Casa din satul Belaruci a fost construită doar în 3 luni: pe temelia din sticle a fost construit un cadru de lemn, umplut cu baloturi de paie și tencuit cu lut.
Eugen Șirokov recomandă construirea casei anume din paie pentru mai multe motive:
- paia crește potențialul energetic al persoanei cu mai mult de 5 %, în timp ce lemnul este neutral în raport cu energia umană, și cărămida reduce energia cu 5-10 % ;
- paia este de 4 ori mai bună decât lemnul după caracteristicile termo-tehnice și de 7 ori mai bună decât cărămida.
În orășelul academic din Novosibisk au fost efectuate calculele caracteristicilor   termo-tehnice ale zidului de paie. Acestea au arătat că la o grosime a peretelui exterior de 80 cm, montat din baloturi de paie presată, în Siberia și Urali se poate trăi într-o astfel de casă în timpul iernii fără încălzire cu calorifere, o sobă va fi suficient, totodată consumul de materiale pentru foc este de cinci ori mai mic decât într-o casă convențională de la țară. Pereții dețin căldura.
Costurile de încălzire a casei nu depășesc 20 kilowați-oră pe an pe metru pătrat, în timp ce rata pentru clădirea cu apartamente constituie 120 de kilowați-oră pe  metru pătrat.
Costul lucrărilor de construcție a casei de paie, comparativ cu locuințele oferite de piața modernă sunt reduse cu 40-50 %.
Peretele tencuit din baloturi de paie este mult mai rezistent la foc, decât construcții din lemn, datorită compactării blocuri de paie care nu conțin suficient aer pentru ardere.

Eco-casa a fost construită după principiile Feng Shui și vechiul sistem rus de  proporționare, care ține cont de parametrii omului, și nu de un standard artificial de 1 metru.

Casa are o turbină eoliană (400 W), panouri fotovoltaice ( 300 W ), colector solar de apă caldă ( 2x2 m2), sistem de stocare a energiei în bateriile alcaline și generator de rezervă de 1,5 kW.

Materiale și echipamente  au costat 10.000 dolari (aproximativ la aceeași preț este permisiunea de a conecta cottage-ul la rețeaua electrică în suburbiile Moscovei).

Eco-casa cu o suprafață totală de 72 mp a fost începută în august, finalizată în decembrie, costă aproximativ jumătate din costul unui apartament de o cameră, deși nivelul de confort și calitatea de consumator sunt mult mai mari (de exemplu, baia rusă în interior), ipsos natural din lut în interior și în afară, șemineu și cuptor eficient cu o „lejancă”, mobila înzidită din lemn masiv de stejar, arin, pin,  etc.).

Eco-casa este complet independentă de rețeaua centrală, consumă mai puțin de 20 kWh pe metru pătrat pe an și este mai mult similară cu o stație spațială - pentru lumină, apă și canalizare proprietarul nu trebuie să plătească, ci doar să folosească cu înțelepciune fluxurile materiale și energetice ale naturii, fără a agrava condițiile mediului înconjurător pe parcursul  vieții.

Prin urmare, în timpul construcției au fost utilizate la maxim materiale secundare: cărămizi de la ferma distrusă dintr-un sat din apropiere, sticle de la depozitul de deșeuri pentru o fundație eficientă energetic de 0,5 m lățime, pereții au fost construiți din deșeuri agricole - paia balotată, acoperișul izolat cu stuf din lacul din apropiere, lut pentru tencuială a fost luat din săpături pentru pivniță lângă casă, chiar și o cada de baie veche din fontă a găsit o aplicare eficientă : din 1/3 a fost făcut un șemineu clasic de fier, și 2/3 au mers pentru sobă din baia rusă.
Cât privește salubritate, în casă este prevăzut un sistem de reciclare a deșeurilor biologice. Bacteriile le prelucrează în îngrășământ agricol.
Consumul total de energie, specific pentru construirea acestei case ecologice, comparativ cu construcțiile tradiționale din cărămidă și silicat de gaze, este mai jos de zeci sau chiar sute de ori - atât din cauza lipsei materialelor retractare, cât și echipamentului greu, macaralei, etc. În timpul lucrărilor de construcții nu a fost deteriorat gazonul natural din jur.

După ieșire din exploatare o astfel de eco-casă nu creează probleme - componentele sale sunt returnate în ciclul natural al materiei organice și substanțelor minerale.

La Eugen Șirokov, care este autor a 60 brevete și invenții, au venit specialiștii germani să preia experiență, după ce construirea caselor de paie s-a răspândit pe o scară largă în Germania. În Rusia construcții verzi deși câștigă teren, dar nu la fel de repede cum ne-ar plăcea.

Apropo, în Rusia, în fiecare an, pe câmpii rămân 800 de milioane de tone de paie de secară sau grâu din care s-ar putea construi în fiecare an 2,6 milioane de case câte 150 mp.

Соломенный дом с нулевым энергопотреблением

Соломенный дом с нулевым энергопотреблением

Соломенный дом с нулевым энергопотреблением

Соломенный дом с нулевым энергопотреблением

Соломенный дом с нулевым энергопотреблением

Соломенный дом с нулевым энергопотреблением

Соломенный дом с нулевым энергопотреблением

Соломенный дом с нулевым энергопотреблением

Соломенный дом с нулевым энергопотреблением

ABONAȚI-VĂ
Joi, 01 mai 2014 12:42
Vizualizări: 4963

Citiţi de asemenea

Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
74
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
65
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
107
Cercetătorii de la catedra de ginecologie și obstetrică a Universității Stanford au declarat că au practic inventat o te...
78