Casa ecologică „Adăpostul Vulpii”

/ Vizionări: 21528
Casa ecologică „Adăpostul Vulpii”

Este vorba despre cele mai unice tehnologii în construcţii aplicate de către om pînă în prezent. Unele au apărut la începutul civilizaţiei şi, trecînd încercările de mii de ani sunt întruchipate astăzi în construcţii cele ami moderne şi practice. Despre alte tehnologii poate fi cu uşurinţă menţionat, că nu au anologii în istoria construcţiilor.

Să analizăm cea mai veche idee, împrumutată de la natură.

house

„Adăpostul Vulpii”

„Tot ce este nou – e vechi bine uitat”

În epoca boom-ului în construcţii şi costului ridicat al terenurilor din oraş, casele din zone metropolitane se extind irezistibil sus. Însă, în unele zone rurale şi suburbane de horticultură se dezvolt tendinţe complet opuse, privind moda în construcţii...

Unul din cel mai tipic locaş al animalelor este adăpostul. Oamenii, însă, nu iau în consideraţie opţiunea unei locuinţe subterane pentru ei însăşi, ca ceva serios. Şi zadarnic!

Ce este adăpostul vulpii? Cel mai simplu la această întrebare va răspunde cartea „Stãpânul Inelelor”, în care se descrie o locuinţă tipică a unui hobbit...

house house

În realitate, însă, sunt numite „Adăpostul Vulpii” cîteva tipuri de locuinţe subterane şi semi-subterane, care devin populare. Imaginaţi-vă un apartament confortabil, care a fost construit sub nivelul solului şi acoperit complet cu pămînt. În loc de ardezie sau faianţă obişnuită, această casă este acoperită cu iarbă de gazon şi desigur flori! Un fel de colină verde cu elemente de dealuri alpine şi terase luminoase de flori. Peretele vertical, de obicei, este unul singur. În acesta este situată uşa din faţă şi o fereastră, cu o suprafaţă maxim posibilă de sticluire.

house house

Căsuța noastră din deal. Mansarda (+Foto)
Căsuța noastră din deal. Mansarda (+Foto)

Astfel de case sunt extrem de ieftene în construcţii, comfortabile şi de economie în funcţionare. Cazarea subterană şi semi-subterană este o reducere garantată a costului la încălzire cu cel puţin 30-40%! Cutii de lumină plus un sistem modern de iluminat şi de ventilaţie elimină insuficienţa de iluminare şi umezeala. Un avantaj important al adăpostului vulpei – o izolare fonică excelentă! Absenţa completă a zgomotului civilizaţiei - un cadou plăcut titularlui casei originale.

Partea practică a casei-adăpost a fost apreciată nu numai de către hobbit. Tot mai des acest tip de locuinţă original şi practic îşi capătă adepţi din întreaga lume.


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.