ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Case din pămînt: ecologice şi accesibile




 

 

Imaginaţi-vă o casă, care se încălzeşte şi se răceşte fără nici-un sistem de încălzire sau de aer condiţionat. Ea produce energie electrică proprie, într-un mod fără deşeuri şi nu depinde de apeductul municipal.

 

Această casă reciclează toate apele reziduale şi poate chiar creşte alimente, pentru locuitorii ei. În plus, casa se construieşte din deşeuri locale reciclate şi se montează folosind metode simple, din punct de vedere tehnic. Pare a fi o descriere a unei case ideale din era spaţială a viitorului. Astfel de case există în timpurile noastre (multe au fost construite în statul New Mexico, SUA) şi sunt construite mai mult de 30 de ani. Acest tip de locuinţă este numit casă din pămînt şi are diferite caracteristici.

 

Încălzirea şi răcirea naturală

Casele din pămînt sunt construite după principiul de funcţionare a energiei solare pasive. În timpul lunilor reci de iarnă, razele soarelui nimeresc în clădire şi încălzesc pardoseala şi pereţii. Pereţii exteriori şi portanţi sunt construiţi din anvelope reciclate şi din sol de coeziune compactat. Această masă este acoperită cu ciment sau ipsos din sol, pentru a face suprafaţa mai netedă şi plăcută ochiului. Astfel, construcţia permite pereţilor să absoarbă şi să stocheze căldura solară, precum şi o emană în camerele de locuit după apusul soarelui. În timpul verii, temperatura de bază mică a Pămîntului, asigură răcirea naturală. Acest lucru, de asemenea, este realizat şi datorită fluxului de aer condus prin convecţie şi felinarele de aerare.

 

Energia electrică şi apa

De natură, casele din pămînt nu sunt electrificate. Acest lucru înseamnă că ele sunt autonome din punct de vedere al energiei electrice şi serviciilor comunale. Electricitatea este generată de panourile solare sau turbinele eoliene. Suprafaţa acoperişului casei acţionează ca un acumulator de apă pluvială sau de omăt. Pentru utilizare iniţială, rezervele de apă în casele de pămînt sunt curăţate prin filtrare şi purificare. Apele reziduale din chiuvete şi duşuri sunt trecute prin paturi de plante înainte de a ajunge în rezervoarele de spălare a toaletei. Aceste paturi pot fi, de asemenea, folosite ca grădini pentru cultivarea culturilor agricole irigate cu apa de canalizare. Deşeurile lichide din toaletă sunt prelucrate de un sistem extern, iar apa rezultată este potrivită pentru lucrările peisagistice. Cu ajutorul unui astfel de sistem, apa este folosită de patru ori, ceea ce prezintă o economie esenţială. Apa caldă pentru uzul intern, se obţine prin folosirea energiei solare termale.

 

Case din pămînt: ecologice şi accesibile 

 

Materialele de construcţie reciclate

Unul din avantajele cele mai importante ale casei din pămînt este utilizarea materialelor de construcţie second-hand. Blocurile de construcţie de bază ale casei din pămînt includ anvelopele, sticle şi cutii de conserve. Fundaţia casei este formată din anvelopele vechi umplute cu sol obişnuit. Acest material local este compactat şi devine o cărămidă tare şi solidă. Pereţii din anvelope sunt construite pe trei laturi ale clădirii şi oferă o termoreglare, precum şi sprijin pentru acoperişul casei. Pereţii interni şi decorativi sunt adesea construiţi prin utilizarea sticlelor şi cutiilor de conserve ca o substanţă de umplutură. Un astfel de amestec de ciment şi de recipient, reduce cantitatea totală a mortarului necesar şi oferă un element decorativ excelent.

Casele din pămînt cîştigă popularitate şi pot fi văzute în aproape orice zonă climatică. Unul din exemplele cele mai faimoase ale acestui tip de arhitectură şi de construcţii ecologice, este situat în apropierea oraşului Taos, New Mexico, Statele Unite ale Americii. Timp de aproape 20 ani, în această regiune există o aşezare întreagă de case din pămînt.

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 26 mai 2012 12:29
Vizualizări: 4275

Citiţi de asemenea

Un nou concert grandios al cunoscutului naist și compozitor, Artist al Poporului Republicii Moldova, Constantin Moscovic...
213
Pe 27 aprilie la Grădina Botanică din Chișinău a avut loc "PROmaraton", un eveniment caritabil organizat de Luca, Marian...
206
Nașterea minunii. Ceea ce nu poate fi văzut cu ochii.Filmări unice care arată cum se naște un stejar. Procesul natural î...
292
Locuitorii din orașul francez Seine-Port au adoptat o moţiune care interzice utilizarea telefoanelor mobile în spaţiile ...
306