ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Casele particulare, eficient energetice din Ţările de Jos (Partea I)



 


Excursia organizată de arhitectul Serghei Zenkov, din Nijni Novgorod prin casele ecologic durabile.

 

 

 

În 2010, din februarie până în iulie, am avut ocazia să particip la proiectul, care a fost lansat în ultimul an de experţii olandezi, în Hogeschool Zuyd - Heerlen-Faculteit Bouw. "District of tomorrow” – proiectul unui district ecologic, eficient energetic sau în general, "sustainable" (durabil - trad.), situat în zona oraşului Avantis, în partea de sud a Olandei. În cadrul acestui proiect şi al programului ce se referă la el, eu şi mai mulţi studenţi de diferite specialităţi (Universitatea de Arhitectură şi de Construcţii de Stat din Nijni Novgorod) am început să dezvoltăm conceptul casei cu consumul zero de energie (zero-energy house), potrivit condiţiilor din Rusia, în baza cunoştinţelor şi experienţei specialiştilor olandezi.

Mai întâi de toate, aş dori să povestesc despre câteva case, în care ne-au făcut cu amabilitate excursii, profesorii noştri olandezi. În zona, în care am trăit, nu au fost atât de multe case particulare eficient energetice, dar cu toate acestea, ele merită o atenţie pentru înţelegerea aspectelor legate de eficienţa energetică în arhitectură.

 

Casele din blocuri cu un consum redus de energie. Ţările de Jos. Heerlen.

 

Casele particulare, eficient energetice din Ţările de Jos  

 

Arhitectul: Archi serviciu - Den Bosch
Construcţie: 1998/1999
Suprafaţa: 134 m2

 

"Carivsen" este unul dintre primele proiecte de demonstraţie în cadrul programului de dezvoltare durabilă şi de case cu consumul redus de energie în Ţările de Jos, în baza monitorizării cărora vor fi ulterior dezvoltate proiecte noi.

Zona include 54 de case de bloc, situate în oraşul Heerlen, la sudul Olandei. Blocul este format din două etaje de locuit şi o mansardă cu echipament tehnologic al sistemului de apă fierbinte. Primul etaj include un şopron pentru maşină, un antreu, un salon spaţios, o bucătărie mică, un spaţiu de stocare pentru inventar şi alte lucruri necesare într-o casă mică cu o parcelă de pământ. Etajul al doilea poate fi ajuns pe o scară îngustă şi destul de abruptă, cu trepte în stilul arhitectural occidental. Tot aici sunt două dormitoare şi o toaletă. Unul din dormitoare are acces la loggia cu vitralii de sticlă.

La planificarea spaţiului ,accentul arhitectural şi funcţional a fost pus pe un vitraliu înclinat, îndreptat spre sud şi spaţiul format de acesta. Scopul principal al acestui spaţiu este încălzirea aerului la soare ,o încălzire solară pasivă. Temperatura aerului din el, este întotdeauna mai înaltă cu 6 ° C, decât afară.

 

Sistemul de apă caldă

Colectorul solar de o suprafaţă de 5,6 m2, montat într-un vitraliu de sticlă, oferă apă caldă, care intră apoi în rezervor. Şi dacă este necesar, un cazan de gaze încălzeşte apa pentru uz intern şi încălzire centrală. Costul sistemului de încălzire: 3085 €

În calitate de sistem de încălzire ,se foloseşte temperatura scăzută de încălzire a apei şi pereţii calzi. Temperatura maximă a agentului termic este 50 ° C, totodată, temperatură maximă a pereţilor rămâne în intervalul de 27 ° C. Costul sistemului: 2680 €.

 

Casele particulare, eficient energetice din Ţările de Jos  

 

De asemenea, în cadrul clădirii este utilizat un sistem de colectare a apei de ploaie cu un rezervor de apă pentru 1000 de litri, situat într-o încăpere auxiliară în subsol, apa care este folosită pentru scopuri interne: maşina de spălat,canalizare ş.a.

 

Sistemul de asigurare cu energie

Sistemul de asigurare cu energie funcţionează dintr-o combinaţie de panouri fotovoltaice (4m2) şi reţeaua electrică orăşenească. Funcţionarea panourilor fotovoltaice acoperă parţial costurile pentru energie electrică şi cum am aflat mai târziu, conform calculelor, pentru a acoperi consumul total de energie electrică, casa are nevoie de aproximativ 50m2 de panouri fotovoltaice pentru această zona.

Aerisirea casei se efectuează în mod natural.
În vitraliul sunt încorporate oberlihturi, echipate cu termostate, ajustate la o anumită temperatură, la atingerea căreia ferestruica se deschide automat şi răceşte aerul din interior.

Destul de interesant este faptul că la unele case au fost instalate climatizoare, la altele nu. S-a dovedit a fi o consecinţă a utilizării necorespunzătoare de unii proprietari, a spaţiului, precum şi a sistemului de vitraliu de sticlă şi nerespectarea recomandărilor în casa cu consumul redus de energie.

 

Autor: Serghei Zenkov

 

 

Sursa: magazindomov.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 15 aprilie 2012 15:30
Vizualizări: 2831

Citiţi de asemenea

Complexul megalitic misterios este situat la 700 de metri la nord de satul Anastasievka. Este un tumul cu o înălțime de ...
95
Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
149
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
135
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
166