ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Câte avantaje verzi conţine energia eoliană?





Foto: unido-russia.ru

 

Strategia energetică a Moldovei prevede că până în 2020 sursele regenerabile vor produce 20 la sută din energia totală consumată. Judecând după numărul de simpozioane și conferințe internaționale consacrate energiei alternative, soluţionarea problemei de independență energetică este aproape un panaceu pentru toate celelalte necazuri ale noastre. Numai despre efectele secundare ale acestui "medicament puternic" aproape că nimic nu se spune. Avertismentele ecologiştilor sunt înăbuşite de odele bombastice compuse în onoarea energiei "verde".

Cu câteva zile în urmă Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat intenția autorităților de a modifica Legea cu privire la energia electrică. Modificările se referă la așa-numitele tarife verzi, Feed-in. Astfel, producătorii energiei electrice din sursele regenerabile - pe bază de vânt, soare, biomasă, etc. - vor fi subvenționaţi din bugetul de stat. După cum a menţionat Lazăr, de la mijlocul verii acestui an, după aprobarea tarifelor Feed-in va fi lansată eliberarea primelor autorizaţii pentru realizarea proiectelor în acest domeniu.

În acelaşi timp, Ministrul Economiei a menţionat că doritorii să investească în producerea energiei eoliene din Moldova sunt cu prisos. Acest lucru oferă posibilitatea de a selecta investitorii pe bază de concurs. Doar este un pic ciudat că introducerea noii „tehnologii eficiente” este asociată cu acordarea subvențiilor. Se presupune că costul financiar va fi rambursat de alte avantaje ale acestor proiecte. Păcat că nu sunt oferite informații exacte privind aceste beneficii. În afară de frazele generale despre "ecologie", nu sunt aduse la cunoştinţă nici un fel de calcule concrete despre cât de bună va deveni viața cetățenilor Republicii Moldova, după construirea obiectelor energetice "verzi".

Iar în Letonia, de exemplu, s-a constatat că micile hidrocentrale electrice contribuie la transformarea zonelor întinse din jurul râurilor în mlaștină. Se încetineşte cursul apei, creşte temperatura, apare eroziunea costieră, mor peștii, animalele domestice își pierd baza lor furajeră, etc. Acum, guvernul acestei țări îşi frământă capul, de unde să găsească mijloacele necesare pentru a elimina aceste consecințe negative.

Nu sunt deloc inofensive, de asemenea, şi consecințele plantării unor suprafețe mari de teren cu rapiţă pentru producerea biocombustibililor. La urma urmei, are loc un impact puternic asupra biodiversităţii ecosistemului, în general. Urmările acestei activităţi ar trebui să depăşească autoritățile moldovenești, care pretind că la noi totul este în regulă.

Acelaşi lucru se produce şi cu utilizarea energiei eoliene. De fapt, schimbul fluxurilor de aer este la fel de periculos ca şi inversarea râurilor. Încă nimeni nu a negat Legea conservării energiei, ceea ce înseamnă că dacă de la vânt va fi captată energia, atunci puterea lui va diminua. Și aceasta, la rândul său, va conduce în mod inevitabil la faptul că vor apărea zonele unde masele de aer umede nu vor ajunge, iar în altă parte, dimpotrivă, vor avea loc ploi abundente. Mulţi oameni de ştiinţă din SUA și Canada, deja, bat alarma că boom-ul în construcția turbinelor eoliene, răspândit în multe țări din întreaga lume, reprezintă o amenințare gravă pentru mediului înconjurător și poate duce la schimbări climatice în toată planeta. Este suficient de a schimba regimul vântului cu doar 10% din teritoriul planetei, că aceste schimbări se vor începe peste tot.

Desigur, vorbim despre instalații eoliene în masă în zonele de coastă. Turbinele eoliene individuale nu sunt la fel de periculoase. Dar totuși, merită să ascultăm ecologiştii, care pretind că centrala electrică eoliană produce în afară de energie şi vibraţiile de diferite frecvențe, cum ar fi cele înalte (zgomot) și joase (infrasunete). Alături de instalațiile mari nivelul de zgomot constituie 104 dB. Este mai mult decât zgomotul unei mașini care merge cu o viteză de 100 km / h (80-90 dB) și mai puțin decât zgomotul în timpul decolării aeronavei (130 dB).

Iar, undele de frecvență joasă (infrasunete), inclusiv unda verticală de 7Gts, sunt periculoase nu numai pentru oameni, ci şi pentru alte creaturi vii din jur. Cu timpul zona din jurul parcurilor eoliene moare și se transformă într-un deșert. Aflarea în raza acţiunii turbinelor eoliene este periculoasă. De aceea unele țări instalează morile de vânt în apă. Cu toate acestea, au existat cazuri când sindicatele pescarilor au cerut ca fermele eoliene să fie scoase de acolo din cauza dispariţiei peştilor. Pescarii înşişi au început să se îmbolnăvească de maladii grave renale și cardiace.

Infrasunetele sunt slab absorbite de mediul înconjurător, astfel încât un parc eolian poate ucide natura la zeci de kilometri în jur. Dezavantajele mari ale turbinelor eoliene includ şi degradarea semnificativă a radiocomunicaţiilor, recepționarea semnalelor de televiziune, funcţionarea radarelor, etc.

Desigur, toate aceste neajunsuri pot fi, dacă nu eliminate, cel puțin, minimizate. Și în multe țări, morile de vânt și mini-hidrocentrale electrice într-adevăr aduc multe beneficii, în special, în zonele în care construirea altor surse de energie este dificilă sau ca şi în cazul nostru, lipsesc resursele energetice proprii.

Dar, nu ar trebui să scăpăm din vedere şi „specificul local”. Având în vedere nivelul de corupție în țara noastră, este dificil de așteptat că în urma introducerii strategiei energetice din Moldova, oamenii de afaceri nu vor inunda toate parcurile și ariile protejate ale republicii cu turbine eoliene și mini hidrocentrale electrice, ghidaţi doar de interese de câștig comercial, ci nu de recomandările serviciilor de mediu. Însuși faptul că există atât de mulţi doritori să investească în energia „verde” a Moldovei, ne sugerează că investitorii văd în acest lucru doar beneficiul personal. Toată lumea ştie că "tehnologiile verzi" pierd în eficiență în comparaţie cu energia tradițională. Și acestea există numai pentru că sunt subvenționate din bugetele de stat formate din impozite pe care tot noi le plătim. Investitorii au calculat deja, propriul lor beneficiu, dar cine va calcula cât va costa energia eoliană pentru cetățenii din Republica Moldova?

 

Autor: Ian Corăuş

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 01 aprilie 2013 12:28
Vizualizări: 3851

Citiţi de asemenea

Timelapseul de 300 de zile al creșterii pinului ...
84
Articolul excelent al medicului psihiatru Viaceslav Gusev:Alcoolul - băutura lăsăciilorCând un prieten de afaceri îmi pr...
54
Poți să încerci această tinctură în caz de amigdalită și să o bei și în scopuri preventive...Pentru a pregăti tinctura...
115
Usturoiul este folosit pentru multe afecțiuni legate de inimă și sistemul circulator. Aceste afecțiuni includ tensiune...
89