Câteva fapte simple despre hârtie

/ Vizionări: 5896

Câteva fapte simple despre hârtie

 

Câteva fapte simple despre hârtieProducerea hârtiei este un proces complex care constă din 7 sau 8 operaţiuni tehnologice diferite.

PaperLab de la Epson este soluția completă de reciclare a hârtiei
PaperLab de la Epson este soluția completă de reciclare a hârtiei

1. Dacă vom recicla o tonă de hârtie, putem salva 17 copaci în vârsta de aproximativ 30 de ani, 26 de mii de litri de apă, 3 metri3 de pământ fertil, 240 de litri de combustibil, 4000 de kilowaţi-ore de electricitate. Numai această electricitate este suficientă pentru a alimenta cu energie o familie medie timp de un an.

2. Reciclarea hârtiei necesită aproape de două ori mai puţină energie, decât producerea primară din lemn, totodată emisiile nocive sunt reduse cu mai mult de 70%.

3. Cea mai mare cantitate de hârtie se produce în Statele Unite ale Americii, Canada, Finlanda, Japonia, Suedia. Este logic, deoarece 20% din populaţie în majoritatea ţărilor industrializate consumă mai mult de 85% din volumul total  de producţie din hârtie (ziare, ambalaje)

4. Studiile arată că, industria de hârtie este pe locul 4 după emiterea gazelor, care provoacă încălzirea globală.

5.  Dacă SUA ar reduce consumul de hârtie cu 10%,  acest lucru ar micşora emisiile gazelor cu efect de seră cu 1,6 milioane de tone. Acelaşi efect ar da reducerea parcului auto cu 280 mii de autoturisme.

6. Aproximativ un sfert din toate gunoaiele de pe planetă sunt deşeuri de hârtie şi producţia din hârtie.

7. Americanii nenorociţi primesc anual prin poştă 4 milioane de tone  -  mai mult de zece kilograme de maculatură pentru fiecare american, inclusiv bătrânii şi copiii.

8. Dacă toţi spamii ar trece la e-mail-uri, s-ar economisi 150 de mii de copaci anual.

9. La reciclarea unei tone de hârtie se salvează 17 copaci.

10. China şi India sunt în creşterea rapidă a cererii pentru hârtie, dar ele sunt încă departe de ţările industrializate. De exemplu, europeanul mediu consumă anual un sfert de tonă de hârtie, şi un australian - 130 kg.

11. O familie britanică medie aruncă în fiecare an în coşul de gunoi atât de multă hârtie că a trebuit să se taie 6 copaci.

12. Un milion de tone de hârtie ocupă 14.000 de vagoane pentru cale ferată. În 2008, fiecare american a avut 150 kg de hârtie reciclată. În acelaşi an, mai mult de jumătate din toată hârtia în SUA a fost produsă din materiale reciclate.

13. În ultimii 20 de ani, consumul mondial de hârtie a crescut de la 92 până la 208 milioane de tone pe an – creşterea a constituit 126%! Apariţia calculatoarelor, diferitelor sisteme de management în formă electronică şi alte tehnologii moderne, nu au schimbat această tendinţă.

14. În anul 875 din e.n. în China, hârtia a fost folosită în scopuri igienice. Până atunci a fost prea scumpă.

16. Piaţa de hârtie igienică cu 15 ani în urmă a fost estimată la 3,5 miliarde de dolari.

 

 

Autor:  Idei şi tehnologii verzi

 

Sursa:  zelenkatv.blogspot.com (imagine flickr.com)