Ce culoare a ochilor se întîlnește cel mai rar?

/ Vizionări: 14228

Какой цвет глаз является самым редким? 

 

Culoarea ochilor se moştenește şi nu se schimbă. Culorile de bază ale ochilor sînt cîteva, însă nuanțe sînt mult mai multe.

 

Ochii caprui sînt cei mai răspîniți pe planetă, iar cei verzi se întîlnesc cel mai rar.

Statisticile arată că doar 2% din populaţia lumii au ochi de culoare verde, scrie novostimira.com.

Cum scăpăm de oboseala ochilor?
Cum scăpăm de oboseala ochilor?

Culoarea ochilor este determinată de cantitatea de melanină în organism, de exemplu, persoanele cu ochi verzi o au în cantități mai mici, iar cele cu ochi caprui - mai multă.

Se crede că persoanele cu ochi verzi sînt puține la număr, deoarece Inchiziţia în Evul Mediu considera femeile cu părul roșcat și ochii verzi vrajitoare și le ardea pe rug.

Culoarea verde a ochilor, precum şi diferitele sale nuante, de la gri-verde la smarald, de cele mai multe ori se întîlnește la reprezentanţii popoarelor slave de est și de vest. De exemplu, germanii şi scoţienii adesea au această culoare a ochilor, dar o pot avea şi reprezentanţi ai altor naţiuni. Astfel, printre locuitorii din Islanda, 80% din populaţie au ochii verzi sau albaștri. În Turcia, circa 20% din locuitoriau ochii verzi.

Însă locuitorii din Asia, America de Sud, Africa şi Orientul Mijlociu practic nu au culoarea verde a ochilor. În aceste regiuni predomină ochii caprui.

 

 

Sursa: moldovenii.md