Ce este o casă zero sau o casă pasivă

/ Vizionări: 9400

Ce este o casă zero sau o casă pasivă

 

Ce este o casă zero sau o casă pasivă

 

Casa eficientă energetic este o clădire, caracteristica principală a căreia constă în consumul redus al energiei şi o independenţa energetică aproape completă.

Casa zero sau casa pasivă este o clădire eficientă energetic, consumul al energiei constituie aproximativ 10%  din energie pe unitate de volum, consumată de majoritatea clădirilor moderne. O încălzire uşoară este necesară numai în timpul perioadei de temperaturi scăzute. În mod ideal, o casă pasivă este un sistem energetic independent, care nu are nevoie de cheltuieli pentru a menţine o temperatură confortabilă de aer şi de apă. Principiul de bază al proiectării casei eficiente energetic este utilizarea tuturor posibilităţilor de a păstra căldura. În astfel de casă nu este nevoie de sisteme tradiţionale de încălzire, ventilaţie, aer condiţionat, alimentare cu apă. Încălzirea casei zero se face datorită căldurii emanate de oameni care trăiesc în ea, aparate de uz casnic şi surse de energie alternative, apa caldă se obţine de la instalaţii de energie regenerabilă, cum ar fi pompe de căldură, panouri solare şi instalaţii termale şi turbionare.

 

Ce este o casă zero sau o casă pasivă

 

Casele zero sunt foarte confortabile şi ecologic preferenţiale pentru om. În prezent, astfel de construcţii sunt exemple cele mai convenabile şi mai moderne ale clădirilor. În ele se menţine automat temperatura optimă, umiditatea şi puritatea aerului, care face viaţa în astfel de case o plăcere. Având în vedere faptul că oamenii aproximativ 60% din timpul lor petrec în încăperi, valoarea astfel de obiecte pentru a menţine calitatea înaltă a vieţii nu poate fi supraestimată. Microclimatul clădirii contribuie la prelungirea vieţii umane.

 

Ce este o casă zero sau o casă pasivă

 

Pierderile de căldură în casă zero sunt aproape nule. În aceleaşi condiţii, o casă convenţională, "încălzeşte" strada. În aceste case se foloseşte sistemul de aer condiţionat, cu recuperarea căldurii pentru a minimiza costurile de încălzire. Datorită unui sistem de ventilaţie special, aerul care intră în casă are o temperatură aproape de temperatura internă a casei şi nu necesită o încălzire / răcire  suplimentară. Pe acoperişul casei zero pot fi instalate panouri solare sau colectoare, care obţin şi stochează energia pentru generarea electricităţii şi căldurii. În construcţia casei, sunt folosite elemente de arhitectura solară - geamuri maxime pe partea de sud şi minime la nord.

 

Ce este o casă zero sau o casă pasivă

 

Dezvoltarea  clădiri eficiente energetic se trage de la cultura istorică a popoarelor nordice, care încercau să construiască casele lor astfel, încât ele să-şi păstreze în mod eficient căldura şi să consumă mai puţine resurse. Un exemplu clasic de tehnologie îmbunătăţită a eficienţei energetice a casei este o sobă rusă, care diferă prin ziduri groase, reţinând bine căldura, echipată cu un coş de fum, cu un design complex de labirinturi.

 

Ce este o casă zero sau o casă pasivă

 

În 1973-1979 a fost construit un complex de Econo-House în oraşul Otaniemi, Finlanda. În clădire, în afară de decizii de planificare complexă a spaţiului, care ţinea cont de locaţia respectivă şi clima, a fost folosit un sistem de ventilaţie special, în care aerul se încălzea de radiaţia solara, energia termică se acumula datorită ferestrelor cu geamuri speciale şi obloane. De asemenea, în schema generală a transferului de căldură a clădirii, au fost incluse colectoare solare şi instalaţii geotermale. Forma înclinată a acoperişului lua în considerare lăţimea terenului de şantier şi unghiurile de incidenţă a luminii soarelui în diferite anotimpuri ale anului.

 

Ce este o casă zero sau o casă pasivă

 

Cea mai mare casă autonomă din lume poate deveni  turnul de pe râul de perle  în Guangzhou. Construcţia ei o realizează compania americană Skidmore, Owings şi Merrill. Turnul va avea 69 de etaje  şi o înălţime generală de 300 m. El nu va fi conectat la surse de alimentare externă. O trăsătură caracteristică a acestei clădiri -  geamuri termopan cu o ventilaţie între două straturi de sticlă. Acest design va reduce costurile pentru instalaţii de aer condiţionat. În plus, vor fi instalate jaluzele automate, care vor schimba unghiul de deschidere în funcţie de poziţia soarelui. Clădirea va fi dotată cu o centrală solară, energia generată va fi utilizată pentru funcţionarea sistemului de iluminat şi încălzirea apei. Turnul va colecta apa de ploaie cu o purificare ulterioară,asigurându-se cu, cel puţin, apă tehnică pentru canalizare şi alte nevoi. Pe turn vor fi instalate şi turbine eoliene pentru a produce electricitate.

 

Ce este o casă zero sau o casă pasivă

 

În lume, până în 2006, au fost construite mai mult de 6000 de case pasive, clădiri de birouri, magazine, şcoli şi grădiniţe. Cea mai mare parte din ele se află în Europa.

În unele ţări europene (Danemarca, Finlanda, Germania şi altele) sunt dezvoltate programe speciale de stat pentru a aduce toate obiecte de construcţii periodice la nivelului pasiv (case cu consumul energiei ultra-redus - până la 30 kWh / m ³ pe an).

 

 

Sursa: ecozoom.org

 


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.