ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ce este un restaurant Locavore?




 

Restaurantele locavore  câștigă popularitate în întreaga lume. Cum diferă acestea de cele obișnuite.
Locavore este un termen ce denotă consumul alimentelor la nivel local;  provine de la cuvîntul englez, local, prin analogie cu carnivore - carnivor sau omnivore - omnivor. Cuvântul a apărut în 2005, iar în 2007 Oxford American Dictionary l-a titrat ca fiind  cuvântul anului, atît de mult s-a răspândit acesta în lumea vorbitoare de limbă engleză.
Restaurantul locavore înseamnă:
• aici se gătește și se consumă numai ceea ce crește în apropiere;
• un astfel de local are la bază principiile de sezonalitate, localitate, sprijin pentru agricultori, ecologie, consum responsabil;
• conlucrează numai cu fermierii care trăiesc și lucrează pe o rază de 100-150 km de la restaurant și doar cu acei fermieri care au respect față de mediul înconjurător și nu folosesc tehnologiile și produsele dăunătoare planetei;
• meniul conține bucate tradiționale, folosindu-se în mod activ tot ceea ce apare în gastronomia contemporană și noile tehnici culinare.

Exemple de restaurante locavore

Локаворские рестораны

 

Pionier în mișcarea locavore a devenit restaurantul suedez Faviken. Acest restaurant condus de bucătarul-șef, Magnus Nilsson, este situat la 600 de km la nord de Stockholm. La început, în restaurant  puteau lua masa doar 12-16 persoane. După cum susține însuși proprietarul : " Chiar trebuie să vrei să mănânci aici pentru a ajunge aici".
Restaurantul folosește numai produse de la fermieri locali și propriile lor produse agricole și conserve. Cu toate acestea, Faviken se numără constant printre localurile de top din lume.
Acest exemplu a fost urmat de către alți bucătari-șef și culinari din alte restaurante scandinave, inspirați de  produse de sezon ale fermierilor  care  au creat o nouă realitate gastronomică. Bucătăria de natură scandinavică oferă o mulțime de alimente interesante, uneori chiar uitate, care au devenit baza unei noi  bucătării nordice ce a cucerit întreaga lume.

Restaurantul locavore în Rusia

Локаворские рестораны

 

În Rusia popularitatea pentru produsele locale se acomodează mai greu și în limba rusă încă nu există cuvântul  care ar determina nu numai un loc de origine, dar, de asemenea, o întreagă ideologie - consumul responsabil, ecologia mediului, sprijinul fermierilor locali.
Primul proiect al restaurantului locavore din  Rusia poate fi numit restaurantul,  “Mark i Lev” din suburbia orașului Tula.
Acesta are un meniu special  în funcție de sezon. Care e actualizat în mod regulat, în măsura disponibilității produselor regionale din oraș.
Restaurantul dispune de o grădină proprie și o seră ce se încălzește pe tot parcursul anului, unde se cresc verdețuri, salate, legume. Această grădină este amenajată în bază  principiilor agronomice ale marelui savant rus Bolotov Andrei Timofeivich.
Restaurantul în mod independent se ocupă de conservarea pentru iarnă a legumelor, fructelor de padure , ciupercilor și de tot ce poate fi conservat. Aici se sărează, murează și se fierbe.
În apropiere se află muzeul lui Bolotov și Polenov. Angajații muzeului Bolotov au amenajată o grădină, asemănătoare cu cea de pe timpul cînd savantul era în viață, care furnizează legume pentru restaurant. În muzeul  Polenov este întemeiată o fermă de rațe și gîște.
" Mark i Lev " este lansat în colaborare cu Boris Akimov, creatorul cooperativei agricole LavkaLavka.

Локаворские рестораны

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 17 mai 2014 15:33
Vizualizări: 2264

Citiţi de asemenea

Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
131
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
130
Toată lumea știe că pielea absoarbe bine tot ce interacționează cu ea. Aceasta se aplică și șampoanelor și este foarte...
272
Prin adăugarea în apă, această substanță stimulează procesul de eliminare a sărurilor în exces și a toxinelor periculoas...
174