Ce înseamnă acizii graşi trans (grăsimi trans)

/ Vizionări: 21930

Что такое трансжиры

 

Acizii graşi trans sunt grăsimi de origine vegetală, care în urma unei reacției chimice, schimbă structura moleculei. Acestea conţin izomerii trans de acizi graşi şi se găsesc în alternative ieftine de unt, margarină și grăsimi de panificație. 

 

Что такое трансжиры

Foto by A_minor.

Ce sunt grasimile trans
Ce sunt grasimile trans

 

Industria alimentară utilizează cantități mari de grăsimi și are nevoie de unele care sunt păstrate mult timp și se topesc la o anumită temperatură. Pentru a obține astfel de grăsimi, uleiurile vegetale ieftine sunt hidrogenate - saturate cu hidrogen la temperaturi ridicate. Ca urmare, aproximativ 30% din molecule îşi schimbă configurația și să se transformă în izomeri trans.

Structura acestor molecule nu este naturală, astfel încât acestea nu pot participa pe deplin la metabolism. Dar, se acumulează în organism și previn absorbția acizilor graşi esențiali. Excesul de grăsimi trans slăbeşte sistemul imunitar, reduce dramatic rezistenţa la stres, poate duce la depunerea de colesterol pe pereţii vaselor de sânge, ateroscleroză şi chiar cauzează cancer.

 

După ani de cercetări, s-a constatat că grăsimile trans determină:

- deteriorarea calității laptelui la femeile care alăptează și sunt transmise copilului cu laptele mamei;

- nașterea copiilor cu o greutate anormal de scăzută;

- creșterea riscului de diabet zaharat;

- metabolismul prostaglandinelor;

- perturbarea citocromoxidazei, care joacă un rol-cheie în eliminarea substanţelor chimice cancerigene şi anumite medicamente (xenobiotice);

- slăbirea imunității;

- reducerea nivelului de testosteron din organism.

 

Что такое трансжиры

Foto By Garçon Howard.

 

Alimentaţie separată
Alimentaţie separată

 

De asemenea, s-a constatat că grăsimile trans blochează enzimele digestive, suspendând metabolismul. Nimerind în celulă, ele opresc procesul de transfer al substanţelor nutritive prin membrană în celulă, în rezultat - celula nu primește alimentația corectă și acumulează toxine. Iar, modificările patologice în reglarea metabolismului sau în metabolism conduc în mod natural la dezvoltarea bolii. Este dovedit faptul că o respingere completă a grăsimilor trans poate restabili metabolismul în celule.

Acizii graşi trans sunt prezenţi în produsele alimentare care conțin grăsimi hidrogenate sau parţial hidrogenate. Și în cantităţi mari sunt în alimentele fast-food, pentru producerea cărora sunt utilizate cele mai ieftine alternative la uleiurile naturale.

Acizii graşi trans sunt formaţi în procesul de prăjire cu uleiuri bogate în grăsimi nesaturate, cum ar fi de măsline. Acestea ar fi mai bine utilizate pentru gătit la temperaturi medii.

 

 

Sursa: greenhunter.ru