ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ce înseamnă o eco-gradină?



Ce înseamnă o eco-gradină?

 

Există moda la unul sau altul stil de arhitectură peisagistică– acest lucru îl cunoaşte orice specialist sau chiar un amator, care studiază cu atenţie arta creării grădinilor frumoase. Pe parcursul sec. XX designerii de grădini se entuziasmau ba de una, ba de alta, apăreau grădini, decorate în manieră franceză, engleză, japoneză şi altele, dar acum câţiva ani în urmă o poziţie dominantă a ocupat aşa-numitul eco-stil.

 


 

Nu este nevoie de traducere din limba engleză sau alte limbi, ca să  înţelegeţi că ekogarden (eng.), naturgarden (în germană) sau jardin naturel (fr.) - este o grădină naturală sau ecologică. Pe timpuri, când omul a devenit înconjurat strâns de peisajul industrial, când orăşenii practic au pierdut aproape orice contact cu natură, răspândirea ideilor ecologice în grădinărit este destul de firească.

Ce înseamnă o eco-gradină?Ce înseamnă exact grădina ecologică? Care sunt principalele sale caracteristici? Creatorul unei grădini ecologice, mai presus de toate, încearcă să utilizeze caracteristicile naturale ale reliefului şi terenului în general. Astfel, pe dealuri existente, se îndeplinesc rockeries (grădina pietroasă), paturi ridicate de flori, mixborders (bordură mixtă), iar acolo unde sunt văgăuni se construiesc rezervoare de apă pentru grădină.

În plus, proiectantul analizează cu atenţie flora terenului original şi încearcă să păstreze o parte din aceasta, iar parţial - reproduce  plantaţiile artificiale.

Toate elementele de gradină trebuie să fie cât mai armonioase şi naturale, similare cu acele insule ale peisajului pe care le creează natura înseşi. În grădina ecologică, nu veţi găsi paturi sofisticate de flori, peluze uriaşe în formă corectă, rânduri simetrice de arbori şi arbuşti tunşi. Gradina tinde spre naturaleţe şi simplitate, doar are un caracter îngrijit – peste tot se simte mâna grijulie a grădinarului.

În naturgarden se folosesc foarte intens materiale naturale (lemn, piatra naturală), şi dacă este imposibil, se utilizează imitaţia lor iscusită.

Cu toate acestea, cea mai înaltă măiestrie a designerului de peisaj nu constă nici măcar în coordonarea exactă a tuturor elementelor, ci în crearea unui ecosistem biologic, în care componentele introduse de om vor răsări cu abundenţă şi vor deveni un singur organism. În eco-grădină resursele de sol şi de apă sunt baza pentru o existenţă plină a organismelor vii, plantelor şi animalelor, care ar interacţiona eficient unii cu alţii, iar omul îşi limitează intervenţia cu măsuri minime necesare pentru a menţine acest complex viu.

 

 

Sursa: ecofriendly.ru

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 22 mai 2011 11:33
Vizualizări: 3138

Citiţi de asemenea

Complexul megalitic misterios este situat la 700 de metri la nord de satul Anastasievka. Este un tumul cu o înălțime de ...
91
Rețetă simplă și eficientă pentru însănătoșire. Nu creează dependență și curăță eficient mucoasa plămânilor.Beneficiul...
147
Valea râului Hunza (la granița dintre India și Pakistan) este numită "oaza tinereții". Durata de viață a locuitorilor ac...
133
Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
166