ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ce să plantați după prima roadă de cartofi?

Prima roadă de cartofi a fost culeasă. Dar de ce să stea pămîntul gol? Umpleți spațiul cu alte culturi și bucurați-vă de roadă la maximum.

Protecția de soare

După recoltarea cartofilor timpurii la mijlocul verii pămîntul este potrivit pentru plantarea legumelor și verdeții. Solul este bine afînat, umezit și de aceea în el pătrunde bine apa și aerul. Însă în timpul recoltării primilor cartofi nu e prea favorabil. Arșița și canicula ar putea arde plantele plăpînde.

De aceea plantați în sol deschis răsad – plante tinere și viguroase. Sau acoperiți cu spanbond rîndurile pentru cîteva săptămîni.

Roadă rapidă

Sideratele, ce restabilesc solul după cartofi, pot fi plantate mai tîrziu – imediat după legume și verdeață, care vor reuși să dea roadă în a doua jumătate a verii.

Ce puteți planta după cartofi:

Salate

Fasole

Conopidă

Broccoli

Morcov

Nap

Sfecla elvețiană

Fenicul

După cartofi nu e bine să plantați vinete, roșii și ardei, deoarece aceste culturi suferă de aceleași boli.

Înainte de a planta salate, adăugați puțin compost și săpați încă o dată pămîntul. Puteți adăuga azot sau fosfor, făină de oase sau pește. Solul trebuie irigat din belșug, uscat puțin și doar după aceea puteți semăna sau planta răsadul.

Pentru plantarea rădăcinoaselor și napului nu este necesar să introduceți îngrășăminte. Afînați pămîntul, irigați puțin, semănați și acoperiți cu sol uscat.

Solul are nevoie de fertilizare cu bălegar sau compost înainte de plantarea fasolei. În solul afînat faceți afîncituri pentru plantare, puneți la fund 5 cm de îngrășăminte, acoperiți cu pămînt de 10 cm, afînați puțin și irigați. Doar după aceasta plantați.

Varza după cartofi este plantată doar sub formă de răsad. Pentru fertilizarea solului vor fi potrivite aceleași îngrășăminte minerale ca și la salate.

Iar pentru plantarea sfeclei elvețiene poate fi folosit bălegarul și compostul. Sfecla se plantează prin semințe la o adîncime de 2 cm.

Pentru a obține o roadă bună de fenicul trebuie să adăugați la fundul gropițelor cîteva straturi de:

10 cm de compost, presărat cu făină de oase,

Deasupra – sol afînat și umezit.

În ultimul strat semănați semințele la o adîncime de 1 cm.

Plivitul va salva plantele de buruienile, care cresc insistent pe orice timp și sufocă culturile.

 

Sursa: rodovid.me

Citiţi de asemenea

De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
62
Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permitea conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru...
105
Pietrele Rollright sunt unul dintre cele mai faimoase complexe megalitice de acest fel din Insulele Britanice. Ele se af...
72
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul...
235