Ce sunt fibrele alimentare și ce alimente le conțin?

 

 

КЛЕТЧАТКА

Atenție la fructele și legumele de sezon! Pot cauza toxiinfecție alimentară
Atenție la fructele și legumele de sezon! Pot cauza toxiinfecție alimentară

 

Cei mai multi oameni asociaza fibrele cu sanatatea sistemului digestiv, dar acestea au un impact semnificativ si asupra sanatatii inimii. “Fibrele din fructe, legume, cereale integrale si fasole ajuta si la scaderea colesterolului”, a declarat dr. Jody Gilchrist. Dar ce sunt acestea?

Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrati care provine din plante si sunt clasificate ca solubile sau insolubile. Fibrele insolubile ajuta la prevenirea constipatiei si la mentinerea unui tract digestiv sanatos. Fibrele solubile te fac sa te simti plin mai repede, ceea ce ajuta sa controlezi cat de mult mananci si, prin urmare, cat cantaresti. Un beneficiu suplimentar al fibrelor solubile este faptul ca cercetarea a demonstrat ca pot ajuta la scaderea nivelului de LDL sau “colesterol rau”, prin interferarea cu modul in care organismul absoarbe colesterolul din alimente.

Cumpărăm fructe și legume de la producătorii autohtoni! (Video)
Cumpărăm fructe și legume de la producătorii autohtoni! (Video)

Alimentele bogate in fibre insolubile includ cereale integrale, varza, sfecla, morcovi, varza de Bruxelles, conopida, napi si coaja de mere. Alimentele bogate in fibre solubile includ taratele de ovaz, faina de ovaz, fasole, mazare, tarate de orez, orz, citrice, capsuni si mere.

“Cei mai multi experti in nutritie spun ca o persoana are nevoie de cel putin 25 de grame de fibre pe zi, ca parte a unei diete echilibrate”, a spus Gilchrist.

Atunci cand mergeti la cumparaturi, cititi cu atentie etichetele. Doar pentru ca ceva are fibre, nu inseamna neaparat ca este bun pentru sanatate. Exista multe alimente pre-ambalate cu ovaz sau tarate de grau – inclusiv briose si vafe – care contin, de fapt, tarate in cantitate putina si pot avea un nivel ridicat de sodiu, zahar sau grasimi, adauga Gilchrist.

Alimente bogate in fibre insolubile:

cele mai multe cereale integrale,

varza,

sfecla,

morcovi,

varza de Bruxelles,

napi,

conopida,

mere (coaja).

Alimente bogate in fibre solubile:

tarate de ovaz,

fulgi de ovaz,

fasole,

mazare,

tarate de orez,

orz,

citrice,

capsuni,

mere (pulpa).

 

Sursa: medlive.hotnews.ro